Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ja ulosotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesä on perinnönjättäjän kuoleman jälkeen perinnönjättäjän varoista ja veloista muodostuva taloudellinen kokonaisuus. Kuolinpesän omaisuuteen voi kohdistua ulosotto sen vuoksi, että velkojalla oli ulosottoperuste ennen perinnönjättäjän kuolemaa. Myös perinnönsaajan pesäosuus tai yhden perillisen perintö voivat olla ulosoton kohteena. Perintökaaren velkavastuujärjestelmällä pyritään suojaamaan erityisesti perittävän ja pesän velkojia. Velkojan luotonanto ei voi perustua siihen, että velallinen tulee saamaan perintöä jolla velat voidaan maksaa.

Velkaantuneen ja muuten maksukyvyttömän perillisen velkoja voi saada aikaan pesäosuuden ulosmittauksen velan maksuksi. Velkojalla on oikeus vaatia perintöosan ulosmittausta. Pesäosuuden ulosmittaus ei kohdistu yksittäisiin jäämistöesineisiin, vaan yksittäisen perillisen osuuteen pesästä, sillä pesäosuudella on varallisuusarvo. Perillisen perinnön ulosmittaukseen voidaan ryhtyä vasta perinnönjättäjän kuoltua. Mitenkään ennakoivasti perintöosuutta ei siis voida ulosmitata, vaikka perillisen maksukyvyttömyys ja perilliselle tuleva perintö olisi velkojien tiedossa jo ennen perinnönjättäjän kuolemaa. Tällöin ylivelkaantuneen perillisen perintö voidaan esimerkiksi testamentata muulle taholle, jos sen ei haluta menevän velkojille.

Perillisellä on myös oikeus luopua perinnöstään, jolloin perintöä ei luonnollisesti voida ulosmitata perillisen veloista. Perinnöstä voi luopua ennakkoon perinnönjättäjän eläessä tai jälkiluopumisella tämän kuoltua. Ennakkoluopuminen sitoo velkojia, mutta perittävän kuoltua luopuminen tulee tehdä oikeaan aikaan ja oikealla tavalla luopumisilmoituksella. Muuten voi käydä niin, että perinnöstä luopuminen ei ole tehokas ja perintö voidaan ulosmitata perillisen veloista. Jos perintöön on ns. ryhdytty, siitä ei voi enää luopua. Käytännössä perillisen tulee luopua perinnöstä mahdollisimman pian perinnönjättäjän kuoleman jälkeen, sillä perilliselle ei ole laissa säädetty minkäänlaista harkinta-aikaa luopumiselle. Velkojat voivat siis käynnistää ulosmittauksen ennen kuin perillinen on luopunut perinnöstä. Jos perintö on ulosmitattu, siitä ei voi enää luopua. Kyse voi siis olla siitä, ehtiikö velkoja vai perillinen ensin reagoida tilanteessa. Ulosmitatun omaisuuden velkojan suojaksi on lainsäädäntöä, jos velallisperillinen loukkaa velkojan oikeutta esimerkiksi luovuttamalla ulosmitattua perintöomaisuutta. Tällöin on mahdollisuus esimerkiksi omaisuuden peräyttämiseen takaisin kuolinpesään.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Niin perittävän kuin perillisenkin velat on mahdollista ulosmitata kuolinpesästä

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]