Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus pitää asunto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ensiksi kuolleen puolison jälkeen leskellä on oikeus pitää jäämistö jakamattomana hallussaan, jollei rintaperillisen tai testamentin saajan tekemästä jakovaatimuksesta muuta johdu. Vaikka tällöin vaadittaisiinkin rintaperilliselle kuuluvaa lakiosaa, tai testamenttiin perustuvaa oikeutta, leskellä on oikeus pitää puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto sekä tavanomainen asuntoirtaimisto jakamattomana hallinnassaan. Asuntoirtaimisto on aina jätettävä lesken hallintaan, mutta lesken oikeuteen pitää asunto on säädetty tiettyjä poikkeuksia.

Lesken oikeus pitää asunto hallinnassaan voi väistyä ensinnäkin tilanteissa, joissa lesken omaan varallisuuteen kuuluu vastaavanlainen asunto. Myös mikäli puolisoiden jäämistöön kuuluu toinen asunto, joka sopii lesken kodiksi, hän voi olla yhteisenä käytetyn asunnon sijasta oikeutettu tähän asuntoon. Jos leski saa pitää puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn asunnon hallinnassaan, hänen ei tarvitse suorittaa kuolinpesälle vuokraa tai muutakaan vastinetta asumisestaan. Hänen on toki itse maksettava yhtiövastikkeet ja muut asumisesta johtuvat kulut. Jos kuolinpesä on pahasti ylivelkainen, asunto voidaan joutua realisoimaan ensiksi kuolleen puolison velkojen maksamiseksi.

Vaikka ensiksi kuollut puoliso olisikin määrännyt testamentillaan omaisuudestaan muiden henkilöiden, kuin lesken hyväksi, leskellä on kuitenkin oikeus hallita puolisoiden yhteisenä kotina käytettyä asuntoa jakamattomana. Perinnönjako on mahdollista käynnistää jo lesken eläessä, jolloin asunto voidaan sinänsä sijoittaa jonkin perillisen osalle tulevaan perintöosuuteen. Tätä oikeutta rasittaa kuitenkin lesken oikeus säilyttää yhteisenä kotina käytetty asunto hallinnassaan. Lesken oikeus on voimassa tämän koko eliniän ajan, eikä se ole riippuvainen lesken iästä tai tämän omasta varallisuudesta.

Leskellä on siis lähtökohtaisesti oikeus pitää puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto ja tavanomainen asuntoirtaimisto hallinnassaan, jollei esitetyistä jakovaatimuksista tai muista seikoista muuta johdu. Lesken tulee kuitenkin huolehtia omaisuuden säilymisestä parhaansa mukaan, ja tiettyihin asuntoa koskeviin oikeustoimiin leski saattaa tarvita kuolinpesän osakkaiden luvan. Lakimieheltä voi kysyä lisää neuvoja perintöasioihin liittyen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]