Minilex - Lakipuhelin

Yritystoiminta kuolinpesässä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun henkilö kuolee, hänen varallisuutensa muodostaa kuolinpesän. Tällöin kuolinpesän varallisuuteen kuuluvat vainajan varat sekä velat. Usein vainaja on myös harjoittanut liike- tai ammattitoimintaa taikka harjoittanut maataloutta. Monissa käytännön tilanteissa on taloudellisesti järkevää jatkaa tällaista toimintaa kuolinpesän nimissä ja tämän lukuun. Kuolinpesä voi siten jatkaa vainajan harjoittamaa ammattitoimintaa. On kuitenkin syytä ottaa huomioon toiminnan veroseuraamukset.

Verotuskysymys on keskeinen, kun kyseessä oleva kuolinpesä saa tuloja joko omaisuuden myynnistä taikka harjoittamastaan liike- tai ammattitoiminnasta. Kuolinpesää kohdellaan verotuksessa erillisenä verovelvollisena. Tämä tarkoittaa, että kuolinpesän tuloja ei siis jaeta verotuksessa osakkaiden tuloiksi. Kuolinpesän verotus on periaatteessa samanlaista kuin henkilön verotus. Kuolinpesällä voi olla monenlaisia eri tulolähteitä, kuten ansio- ja pääomatuloja sekä elinkeinosta ja maataloudesta saatua yritystuloa. Pääomatuloista kuolinpesä maksaa 30 % veroa 30 000 euroon asti. Pääomatulon 30 000 euroa ylittävästä osasta vero on 34 %. Pääomatuloja ovat kuolinpesän omistaman varallisuuden tuottamat tulot, kuten vuokratulot ja puun myyntitulot.

Jos pesän lukuun harjoitetaan liikettä, ammattitoimintaa tai maataloutta, niistä saadut tulot luetaan kuolinpesän yritystuloksi. Jos kuolinpesä harjoittaa elinkeinotoimintaa, kuolinpesää aletaan verottaa yhtymänä sen jälkeen, kun kuolinvuoden päättymisestä on kulunut kolme vuotta. Tässä vaiheessa yritystulot jaetaan verotettavaksi kuolinpesän osakkaiden tuloina. Verotuksessa yhtymän tulot lasketaan ja jaetaan yhtymän osakkaille, joten yhtymä ei ole enää itsenäinen verovelvollinen. Samoin ulkomaista kuolinpesää verotetaan samalla tavalla kuin yhtymää. Lisäksi kuolinpesä on velvollinen maksamaan valtiolle ja kunnalle tuloveroa ansiotuloistaan ja valtiolle pääomatuloistaan.

Lakimiehemme kertovat lisää kuolinpesän yritystoiminnan jatkamiseen liittyvistä veroseuraamuksista sekä käytännön järjestelyistä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]