Minilex - Lakipuhelin

Kuuluuko leski kuolinpesään

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän osakkailla on oikeus osallistua kuolinpesän hallintoon, hoitaa siihen kuuluvaa omaisuutta sekä saattaa kuolinpesä jakokuntoon, tai vaatia pesänselvittäjän määräämistä tähän tehtävään. Kuolinpesän osakkaita ovat ensinnäkin perittävän perilliset ja yleistestamentin saajat, eli henkilöt, joiden hyväksi perittävä on testamentannut koko omaisuutensa tai määrätyn murto-osan siitä. Myös leski voi tietyissä tilanteissa olla kuolinpesän osakas, mutta hänellä ei kuitenkaan ole poikkeuksettomasti osakkuusasemaa kuolinpesässä.

Jos ositus on toimitettu, taikka puolisoilla ei ole avio-oikeutta toisen puolison omaisuuteen, leski ei ole kuolinpesän osakas, ellei hän ole perillisasemassa tai yleistestamentin saajana. Leski on perillisasemassa lähtökohtaisesti silloin, kun perittävältä ei ole jäänyt rintaperillisiä, eli biologisia tai adoptoituja lapsia. Joissain tilanteissa myös perittävän adoptioon antamat lapset voivat olla rintaperillisen asemassa ja siten oikeutettuja perintöön. Lakimääräisenä perillisenä leski syrjäyttää muut, kuin rintaperilliset. Leski voi olla kuolinpesän osakas myös silloin, kun ainakin toisella aviopuolisoista oli avio-oikeus toisen omaisuuteen, eikä ositusta ole ehditty vielä toimittaa. Siten myös entinen puoliso voi tulla avio-oikeuden nojalla kuolinpesän osakkaaksi, jos ositus oli jäänyt toimittamatta perittävän kuollessa.

Lesken osakkuusasema kuolinpesässä voi perustua siis hänen perillisasemaansa, hänen hyväkseen tehtyyn yleistestamenttiin tai siihen, että puolisoiden välillä ei ole vielä toimitettu ositusta. Leski ei siis ole kuolinpesän osakas vain sillä perusteella, että hänellä on oikeus pitää jäämistöä jakamattomana hallussaan. Jos leskellä ei ole osakasasemaa kuolinpesään, hänellä ei ole myöskään velvollisuutta osallistua sen selvittämiseen. Kuolinpesän osakkaat osallistuvat kuolinpesän hallintoon konsensusperiaatteen mukaisesti, eli heillä on vain poikkeuksellisesti oikeus tehdä kuolinpesää koskevia päätöksiä ilman kaikkien pesän osakkaiden suostumusta siihen. On siis tärkeää selvittää jo aluksi pesän osakkaiden henkilöllisyys. Lakimieheltä voi tarvittaessa kysyä lisää neuvoja kuolinpesän hallintoon ja osakasasemaan liittyen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]