Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus puolison perintöön

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Leskellä voi olla oikeus ensiksi kuolleen puolison perintöön kahdessa tapauksessa. Ensinnäkin leski perii tilanteessa, jossa toinen puoliso kuolee rintaperillisittä, eikä testamentilla ole toisin määrätty. Tämä perintöoikeus leskellä on suoraan lain nojalla. Eloonjääneen puolison kuoltua, saavat ensiksi kuolleen puolison toissijaiset perilliset kuitenkin ensiksi kuolleen puolison osuutta vastaavan osan myöhemmin kuolleen puolison pesästä. Peritty omaisuus ei siis jää pysyvästi lesken sukuhaaraan, jos vainajalla on myös toissijaisia perillisiä. Leskellä voi olla oikeus ensiksi kuolleen puolison perintöön myös testamentin nojalla. Testamentin sisällöstä riippuu se, saako leski omaisuuden täydellä omistusoikeudella, rajoitetulla omistusoikeudella vai esimerkiksi käyttöoikeudella. Testamentilla ei kuitenkaan voida poistaa rintaperillisten oikeutta lakiosaan, joka on puolet siitä, mitä rintaperillinen olisi saanut ilman testamenttia.

Lesken oikeudesta perintöön tulee pitää erillään lesken oikeus pitää jäämistöä jakamattomana hallinnassaan. Leskellä on tämä oikeus, jos perillinen ei tee jakovaadetta, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hän omistaisi ensiksi kuolleen puolison omaisuuden. Jos jakoa vaaditaan, saa leski kuitenkin yleensä pitää hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn asunnon ja koti-irtaimiston. Myöskään tällöin ei leski peri ensiksi kuolleen puolison osuutta kyseisestä asunnosta, vaan hän ainoastaan hallinnoi sitä. Asunnon omistusoikeuden saa joku toinen, mutta oikeutta ei todellisuudessa pysty hyödyntämään ennen lesken kuolemaa tai asunnon hallinnasta luopumista.

Lesken asemaa on laissa pyritty turvaamaan monilla tavoin. Lisäturvaa puolisot voivat järjestää laatimalla testamentit toistensa hyväksi, mutta tällöin on syytä ottaa huomioon myös perintöverotuksellisia näkökulmia. Samoin puolisot voivat halutessaan laatia testamenttinsa siten, ettei puolisoilla ole perintöoikeutta toistensa omaisuuteen tilanteessa, jossa leski perisi, jos perintö jaettaisiin lain mukaan. Koska puolisolla ei ole oikeutta lakiosaan, on tällainen testamentti toteutettavissa täysimääräisesti. Erilaisia vaihtoehtoja on siis lukuisia. Suositeltavaa onkin kääntyä lakimiehen puoleen, kun vaihtoehdoista pyrkii etsimään itselleen sopivinta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]