Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän osakas ostaa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjaosta ja kuolinpesän asioista säädetään perintökaaressa. Lain mukaan vainajan kuoleman jälkeen tulee suorittaa perunkirjoitus ja tehdä perukirja kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Vasta tämän jälkeen omaisuutta voidaan alkaa jakamaan, ja tällaisesta jaosta tulee myös laatia jakokirja. Kaikilla kuolinpesän osakkailla eli perillisillä on yhtäläiset oikeudet kaikkeen jakamattoman kuolinpesän omaisuuteen. Toisinaan jako ei kuitenkaan onnistu suunnitelmien mukaan, kun pesä on hyvin riitainen eikä sopimuksiin päästä. Voi olla tilanteita joissa toiset osakkaat haluavat ostaa jonkin tietyn omaisuuden kuolinpesästä, eivätkä tyydy muunlaiseen ratkaisuun.

Tällaisissa tilanteissa esimerkiksi kuolinpesään kuuluvan kiinteistön ostaminen onnistuu, mikäli kaikki kuolinpesän osakkaat ovat myynnistä yksimielisiä. Tällöin kiinteistön kaupassa maksamasi rahamäärä tulee pesän omaisuudeksi ja omaisuus siirtyy sinulle. Rahoja ei siis jaeta suoraan perillisille, vaan siitä tulee nimenomaan kuolinpesän omaisuutta. Jos rahoja suoraan jaettaisiin, kyseessä olisi perinnönjako ja tällöin tulisi laatia jakokirja ja kaikkien saada perimysjärjestyksen mukainen suhteellinen osuus summasta. Mikäli tällaista yksimielistä päätöstä myymisestä ei osakkaiden kesken synny, ei kohdetta voida myydä. Kuolinpesän hallinnossa vaaditaan siis aina osakkaiden yksimielisyyttä. Lisäksi myynnissä kannattaa huomioida se, että jos omaisuutta myydään kalliimmalla hinnalla kuin mitä sille on perintöverotuksessa arvioitu, tulee voitosta suorittaa myös luovutusvoittoveroa, mikä on 30% voitosta. Tietenkin tämä vero tulee kuolinpesälle ei yksittäiselle osakkaalle, mutta jos osakas ei yksin ostaisi kiinteistöä kuolinpesältä vaan saisi siitä perinnönjaossa osan tai jopa kokonaan, ei hänen tarvitsisi maksaa varainsiirtoveroa.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kuolinpesän osakkaan ostaessa jotakin omaisuutta pesästä, kannattaisi hänen harkita rahallisesti kaikkia vaihtoehtoja huolella. Pelkällä suunnitelmallisuudella voidaan jo säästää rahaa. Kuitenkin on todettava, että osakkaalla on mahdollisuus ostaa omaisuutta lain mukaan, jos kaikki osakkaat siihen suostuvat. Mikäli heräsi kysymyksiä tähän liittyen, voit ottaa yhteyttä osaaviin lakimiehiimme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]