Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ja rikos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän varojen väärinkäyttö voi johtaa rikokseen. Kuolinpesään linkittyvät rikokset ovat toisen omaisuuteen kohdistuvia omaisuusrikoksia. Kuolinpesään kohdistunut rikos rikkoo käytännössä siten jo perustuslain omaisuudensuojaa. Kuolinpesään kohdistuvassa rikoksessa edellytetään tahallisuutta, kuten muissakin rikoksissa. Saatavaan perintöön ei ole oikeutta, jos henkilön kuolema on aiheutettu tahallisesti. Jos tämänkaltainen kuolinpesän rikos on kohdistunut perittävän perilliseen tai testamentin saajaan, ei rikoksentekijällä ole parempaa oikeutta kuin hänellä olisi ollut surmatun eläessä. Kuolinpesään liittyvä rikollinen toiminta johtaa motiivinsa yleensä oikeudettoman edun tavoittelusta. 

Mitä ovat kuolinpesään kohdistuneet rikokset?

Kavallusrikos voi tulla tyypillisesti kysymykseen kuolinpesään kohdistetussa varojen kavalluksessa. Kavallus on omaisuusrikos. Kuolinpesän varojen vieminen oikeudettomasti on kavallusrikos. Aiemmin, kun rikos on koskenut kuolinpesää on puhuttu pesänkavalluksesta. Kavallukseen syyllistyy, kun rikoksentekijä on kuolinpesän osakas ja kohteena pesän omaisuus. Kavalluksesta tuomitaan sakkoa tai vankeutta enintään vuosi ja kuusi kuukautta. Kavalluksesta on säädetty myös lievä ja törkeä muoto. Kavalluksesta tuomitaan myös se, joka anastaa löytämiään tai erehdyksen kautta haltuunsa saamiaan varoja tai muuta irtainta omaisuutta. Ainoastaan törkeä kavallus on virallisen syytteen alainen rikos. 

Anastustarkoitus on edellytyksenä edellä mainittuun rikokseen syyllistymiselle. Kun henkilö päättää pitää omanaan toisen omaisuutta tai yrittää myydä sitä esiintyen sen laillisena omistajana, voidaan puhua anastustarkoituksesta ja sen läsnäolosta. Anastuksessa anastuksen kohteen hallinta katsotaan omistusoikeutta vastaavaksi. Lisäksi tahallisuus on kavalluksessa edellytyksenä. Rikoslain mukaan tahallisuus edellyttää, että rikoksentekijä on aiheuttanut seurauksen tahallaan tai voinut pitää seurauksen aiheutumista varmana, varsin todennäköisenä tai seuraukseen varmasti liittyvänä. Kuolinpesän kavalluksessa tekijän tulee siten tietää tai olisi pitänyt tietää oikeudettomaan toimintaan ryhtyessään, että omaisuus on toiselle kuuluvaa. Omaisuuden tulee olla tekijän hallinnassa jo ennen tekoa, jotta voidaan puhua kuolinpesän varojen kavaltamisesta. Omaisuuden katsotaan olevan tekijön hallussa, kun hänellä on oikeus siirtää tai nostaa varoja. Mikäli omaisuuden hallussapito ei täyty, on kyseessä varkaus. 

Nykyisin tunnusmerkistö törkeälle kavallukselle vastaa mitä törkeästä varkaudesta säädetään. Törkeä kavallusrikos voi tulla kyseeseen, jos kuolinpesä on erityisen arvokas. 

Muita mainittavia kuolinpesään liittyviä rikoksia voi olla esimerkiksi tahallinen surmaaminen. Rikoksentekijällä ei luonnollisesti ole silloin oikeuttaa kuolinpesän varoihin. Kuolinpesään voi kohdistua myös petos. Petoksessa osakas saattaa erehdyttää toisia pesän varallisuusasemasta tai leski salata omaisuuttaan saadakseen tasinkoa. Petokseen syyllistyy se, joka hankkii itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä tai erehdyttää toista tai toisen erehdystä hyväksikäyttämällä aiheuttaa tälle taloudellista vahinkoa. Petoksesta voi lukea tarkemmin rikosasioita koskevista artikkeleista. 

Syytteestä lyhyesti

Syyttäjä ei saa nostaa syytettä, ellei asianomistaja ilmoita rikosta syytteeseen pantavaksi tai ellei erittäin tärkeä yleinen etu vaadi syytteen nostamista. Törkeä kavallus on virallisen syytteen alainen rikos. Kavalluksesta syytettä ei saa nimenomaisesti nostaa silloin, kun 

1) rikoksentekijä asuu yhteistaloudessa asianomistajan kanssa ja rikoksen kohteena on tässä yhteistaloudessa oleva omaisuus,

2) rikoksen kohteena on rikoksentekijän puolison, sisaruksen tai suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa olevan sukulaisen omaisuus tai

3) rikoksentekijä on kuolinpesän osakas ja rikoksen kohteena on kuolinpesän omaisuus.

Kuolinpesään kohdistuvien rikosten lisäksi on erilaisia vastuita, joihin voi menettelyllään joutua, käytännössä rangaistuksenomaisesti.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Kavallus ja petos ovat mahdollisia kuolinpesään kohdistuvia rikoksia. 

- Kavallus on asianomistajarikos.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]