Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus asua

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Leskellä on oikeus pitää ensiksi kuolleen puolison jäämistö jakamattomana hallinnassaan, jollei rintaperillisen tai testamentinsaajan tekemästä jakovaatimuksesta muuta johdu. Vaikka perinnönjaosta esitettäisiinkin jakovaatimus, leskellä on useimmissa tilanteissa oikeus pitää hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto. Myös tavanomainen asuntoirtaimisto on jätettävä jakamattomana leskelle. Lain säännöksillä on tarkoitus suojata lesken toimeentuloa ja asumista. Ensiksi kuolleen puolison jälkeen on toimitettava jäämistöositus tai -erottelu, jossa selvitetään puolisoille kuuluvat omaisuudet ja lesken oikeuden kohde.

Lesken oikeus asua puolisoiden yhteisenä kotina käytetyssä asunnossa voi kuitenkin väistyä, jos jäämistöön kuuluu samankaltainen asunto, joka voidaan osoittaa lesken asunnoksi. Asumisoikeus säilyy tällöin sinänsä, mutta sen kohde voi muuttua. Leskellä on oikeus asuntoon silloin, jos hänen omaan varallisuuteensa ei sisälly kodiksi sopivaa asuntoa. Mikäli hänellä itsellään on asunto, jossa hän voi asua, ensiksi kuolleen puolison jäämistö voidaan jakaa kokonaisuudessaan. Jäämistön jakaminen kokonaan on sinänsä mahdollista silloinkin, kun yhteisenä kotina käytetty asunto säilyy lesken hallinnassa. Omistusoikeus asuntoon voidaan tällöin sisällyttää perillisten perintöosiin, mutta heidän oikeuksiaan rasittaa lesken hallintaoikeus, joka on lähtökohtaisesti voimassa koko lesken eliniän ajan.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Lesken oikeus säilyttää asunto hallinnassaan on riippumaton lesken iästä tai hänen omasta varallisuudestaan. Vain siinä tapauksessa, että hänellä on itsellään kodiksi sopiva asunto, jonka tulee olla kohtalaisen samantasoinen puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn asunnon kanssa, voi lesken asumisoikeus aiemmassa kodissa väistyä. Mikäli leskelle ei poikkeuksellisesti voida osoittaa asuntoa jäämistöstä, hänellä on oikeus jäämistöstä maksettavaan avustukseen. Jos kuolinpesä on ylivelkainen, puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto voidaan joutua myymään velkojien saatavien maksamiseksi.

Lain säännöksillä turvataan lesken oikeus tilanteessa, jossa puolisot eivät ole tehneet testamenttia toistensa hyväksi. On myös mahdollista, että lesken asumisoikeus on turvattu hallinta- eli käyttöoikeustestamentilla, jolla leski saa tavallisesti elinikäisen oikeuden jäämistön hallintaan omistusoikeuden siirtyessä esimerkiksi rintaperillisille. Testamenttauksella voidaan saavuttaa kaikkia osapuolia hyödyttävää veroetua, minkä takia se onkin suosittu instrumentti. Lakimieheltä voi kysyä lisää neuvoja perintöasioihin liittyvissä ongelmissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa