Minilex - Lakipuhelin

Jakamaton kuolinpesä ja ulosotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos velallinen ei maksa velkaansa vapaaehtoisesti ja velkojalla on ulosottoperuste, voidaan saatavan perimiseksi hakea omaisuuden ulosmittaamista. Ulosotto voi kohdistua myös jakamattomaan kuolinpesään kahdesta syystä: joko vainajan velkojen tai kuolinpesän osakkaan velkojen vuoksi. Vainajan velkojen ulosotto vaikuttaa jakamattoman kuolinpesän toimintaan eri tavoin kuin osakkaan. Osakkaan velasta voidaan ulosmitata hänen osuutensa kuolinpesästä, jolloin kuolinpesälle annetaan kirjallinen maksukielto, jonka mukaan osakkaalle pesäosuuden nojalla tulevaa omaisuutta ei saa luovuttaa muulle kuin ulosottomiehelle. Perinnönjako voidaan siis tällöin toimittaa, ja ulosmittaus kohdistuu ainoastaan osakkaalle tulevaan omaisuuteen. Ulosottomiehellä on kuitenkin tällöin oikeus hakea pesänselvittäjän määräämistä, ja perinnönjaon suorittaa pesänjakaja, ellei kyseisen velan velkoja anna muuhun lupaa ulosottomiehen välityksellä. Lisäksi maksukiellon tiedoksisaannin jälkeen pesässä ei saa tehdä pesänselvityksen ulkopuolisia määräämistoimia ilman ulosottomiehen lupaa.

Ositusta tai perinnönjakoa ei sen sijaan saa toimittaa ennen kuin vainajan velat on maksettu tai niistä on annettu maksun turvaava takaus tai muu vakuus. Kaikki vainajan velat on siis lähtökohtaisesti suoritettava ennen kuin jäljelle jäänyt jäämistö voidaan jakaa, mikä koskee myös ulosotossa olevia velkoja. Jos pesän varat eivät riitä velkojen maksuun, onkin vaihtoehtoina lähinnä pesänselvittäjän tekemä sopimus velkojien kanssa tai kuolinpesän konkurssi. Ulosmittaus vainajan velasta on kuitenkin saatettu toimittaa jo aiemmin. Tällöin ulosmitattua omaisuutta ei saa myydä velan maksamiseksi, ennen kuin kuukausi on kulunut perunkirjoituksen toimittamisesta tai sen toimittamisen määräajan päättymisestä. Jos omaisuus on pesänselvittäjän hallinnossa, ei omaisuutta saa myydä, ennen kuin pesänselvittäjä on tehnyt sopimuksen tai päätöksen velkojen maksusta. Omaisuus saadaan kuitenkin joka tapauksessa realisoida, jos ulosoton hakijalla on panttioikeus ulosmitattuun omaisuuteen, kuolinpesän hallinto suostuu myyntiin, omaisuuden arvo alenee nopeasti tai omaisuuden hoitokustannukset ovat korkeat.

Jakamattomaan kuolinpesään voi siis kohdistua ulosotto joko pesän osakkaan tai vainajan velan vuoksi. Jos kyse on vainajan velasta, ei kuolinpesää päästä jakamaan, ellei vainajan velkoja suoriteta tai niistä aseteta vakuutta. Vainajan varat voivat kuitenkin riittää myös ulosotossa olevien velkojen maksuun, ja jos velat maksetaan, saavat osakkaat toimittaa jaon normaalisti. Kun kyseessä on osakkaan pesäosuuden ulosmittaus, ei se, että perintöosuus ei riitä osakkaan ulosmittausvelkojen maksuun, ole este jaolle. Ulosottoa hakeneen velkojan turvaksi on tällöin kuitenkin säädetty ulosottomiehen oikeus saada pesänselvittäjä ja pesänjakaja hoitamaan jäämistöön liittyvä päätöksenteko ja hallinnointi. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]