Minilex - Lakipuhelin

Pesän varat ja velat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnön jakaminen edellyttää kuolinpesän laajuuden selvittämistä. Yksityiskohtaiset tiedot kuolinpesään kuuluvista varoista ja sitä koskevista veloista on otettava perunkirjoituksessa laadittavaan perukirjaan. Perukirjassa yksilöidään muiden tietojen ohessa vainajan varat ja velat. Velkojen maksaminen tai takauksen tai vakuuden asettaminen niiden maksamiselle on edellytys perinnönjakoon ryhtymiselle.

Pesän varat ja velat on merkittävä perukirjaan sellaisina, kuin ne kuoleman tapahtuessa olivat. Perukirjassa on mainittava myös varojen arvo. Jos perittävän jälkeen on elossa puoliso, myös tämän varat ja velat on merkittävä perukirjaan. Jos jommallakummalla puolisoista oli omaisuutta, johon toisella ei ollut avio-oikeutta, perukirjassa on mainittava mihin tämä seikka perustuu. Jos puolisoilla oli yhteistä omaisuutta tai velkaa, perukirjassa on mainittava mitä näistä tulee kummankin osalle. Myös sellaisesta velasta, josta vainaja vastasi yhdessä toisen henkilön kanssa, otetaan perukirjaan lähtökohtaisesti merkintä vain siltä osin, kuin vainaja oli siitä vastuussa.

Perukirjaan merkittävistä veloista voidaan erottaa omiksi asiaryhmikseen sekä vainajan että kuolinpesän velat. Vainajan velat ovat niitä velkoja, joihin hän oli eläessään sitoutunut tai joista hän oli muutoin vastuussa. Ne on merkittävä perukirjaan kokonaisuudessaan, riippumatta niiden laadusta ja laajuudesta. Tuntemattomat velat voidaan saada selville julkisen haasteen keinoin. Pesänselvitysvelkoja ovat kohtuulliset hautaus- ja perunkirjoituskustannukset, sekä pesän hoidosta, hallinnosta ja selvityksestä johtuneet tarpeelliset kustannukset. Veloista ja koroista on merkittävä luettelo, josta käy ilmi velkojen syntyhetki ja niistä jäljellä oleva määrä. Velat merkitään perukirjaan huolimatta siitä, ovatko ne erääntyneet.

Perukirjaan on luetteloitava myös pesään kuuluvat varat. Omaisuus arvostetaan lähtökohtaisesti perittävän kuolinhetken mukaiseen arvoon, joka on yleensä omaisuudesta todennäköisesti saatava luovutushinta. Esimerkiksi tilivarat, perittävälle kuuluvat kiinteistöt ja asunto-osakkeet sekä irtain omaisuus on mainittava perukirjassa erikseen muiden omaisuuserien ohella. Kaikkien osapuolten edun kannalta on tärkeää, että pesän varat ja velat on ilmoitettu perukirjassa luotettavasti. Ilmoittamisvelvollisen henkilön on annettava perukirjassa vakuus siitä, että hän on antanut nämä tiedot totuudenmukaisesti. Velvollisuuden vilpillinen rikkominen voi johtaa rangaistuksen määräämiseen. Lakimieheltä voi kysyä lisää tietoja perunkirjoitukseen liittyen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]