Minilex - Lakipuhelin

Pesänjako ja testamentti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesällä tarkoitetaan vainajan jälkeensä jättämää omaisuutta, johon kuuluvat vainajan kaikki varat sekä velat. Kansankielellä puhutaan myös perikunnasta. Vainaja voi tehdä elämänsä aikana testamentin, mikäli haluaa omaisuutensa menevän kuolemansa jälkeen tietylle henkilölle. Ilman testamenttia perintö siirtyy vainajan oikeudenomistajille perintökaaren mukaisessa järjestyksessä niin, että ensimmäisenä perintöön oikeutettuja ovat vainajan rintaperilliset ja ottolapsi. Voi myös olla, että perintö menee kokonaan valtiolle, mikäli vainajalle ei jäänyt yhtään oikeudenomistajaa, eikä testamenttia tehty.

Testamentteja on erilaisia. Testamentilla voidaan ensinnäkin siirtää koko omistusoikeus kaikkine siihen liittyvine oikeuksineen, tai vain jokin tietty oikeus. Testamentti voidaan luokitella omistusoikeustestamentiksi, hallintaoikeustestamentiksi, tai vaikkapa tuotto-oikeustestamentiksi. Lisäksi testamentteja voidaan luokitella sen mukaan, siirretäänkö testamentilla omistusoikeus koko omaisuuteen, vai onko testamentti kohdistettu vain tiettyyn osaan omaisuudesta. Jos koko omaisuus siirretään kokonaisuutena, tai siirretään tietty määrittelemätön osuus, kuten 1/3 koko omaisuudesta, on kyse yleisjälkisäädöksestä. Yleisjälkisäädöksen saajasta tulee myös kuolinpesän osakas, ja näin hän voi vaatia pesän jakamista. Jos testamentilla siirretään oikeus vain tiettyyn tarkemmin määriteltyyn omaisuuteen kuten vaikkapa perintöhopeisiin, on kyse legaatista, eli erityisjälkisäädöksestä. Legaatin saajasta ei tule kuolinpesän osakasta.

Tärkeää perinnönjaossa on huomata, onko testamentin tekijällä ollut oikeus testamentata omaisuuttaan perimysjärjestyksen mukaan. Rintaperillisten oikeutta yhteensä puoleen koko perinnöstä ei voida sivuuttaa testamentilla. Sen sijaan muiden oikeudenomistajien oikeuden perintöön voi testamentilla sivuuttaa. Rintaperillinen on oikeutettu lakiosaansa testamentista huolimatta. Mikäli perinnönjättäjä on tehnyt testamentin, jolla määrätään lakiosan kattavaa omaisuutta muulle kuin rintaperilliselle, saa rintaperillinen lakiosansa tekemällä lakiosavaatimuksen.

Lisätietoa ja apua perinnönjakoa koskeviin ongelmiin tarjoavat Minilexin asiantuntevat lakimiehet, jotka tavoitat kätevästi myös Minilexin lakipuhelimesta. Lisää lakitietoa voit löytää Minilexin kattavasta artikkelikokoelmasta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]