Minilex - Lakipuhelin

Onko kuolinpesä juridinen henkilö?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesä muodostuu nimensä mukaisesti jonkun henkilön kuollessa. Kuolinpesä koostuu tämän vainajan varallisuudesta ja veloista. Kuolinpesää voidaan siis luonnehtia jossain määrin yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Siitä syystä saattaakin tuntua siltä, että kuolinpesä luokiteltaisiin niin sanotuksi juridiseksi henkilöksi. Kuolinpesä ei kuitenkaan ole itsessään juridinen henkilö.

Oikeustieteessä henkilöt lukeutuvat siis luonnollisiin henkilöihin ja oikeushenkilöihin. Luonnollisia henkilöitä ovat ihan tavalliset ihmiset. Kun nämä luonnolliset henkilöt muodostavat yhteenliittymän, kuten esimerkiksi yhdistyksen on tämä heistä koostuva yhteenliittymä juridinen henkilö eli oikeushenkilö. Juridinen henkilö eli oikeushenkilö on siis yksinkertaisuudessaan sellainen henkilöiden yhteenliittymä, joka voi saada oikeuksia ja velvollisuuksia.

Mitä tulee kuolinpesään on todettava, että kuolinpesä on myös tällainen henkilöiden yhteenliittymä. Kuolinpesää ei kuitenkaan katsota juridiseksi henkilöksi. Kuolinpesä on vain väliaikainen osakkaidensa yhteenliittymä. Kuolinpesää onkin luonnehdittu epävarsinaiseksi oikeushenkilöksi.

Kysymys kuolinpesästä juridisena henkilönä on kuitenkin olennainen. Kuten aiemmin mainittu juridinen henkilö on oikeussubjekti. Toisin sanoen tämä tarkoittaa sitä, että juridiselle henkilölle voidaan asettaa velvollisuuksia ja se voi saada oikeuksia. Tästä seuraa se, että juridinen henkilö on oikeuskelpoinen.

Kuolinpesä voi kuitenkin esimerkiksi tehdä sitoumuksia ja olla joidenkin velvoitteiden kohteina, kuten juridinen henkilökin. Tästä syystä kuolinpesä onkin saanut edellä mainitun luonnehdintansa epävarsinaisesta juridisesta henkilöstä. Kuolinpesässä on siis monia juridisen henkilön piirteitä muistuttavia seikkoja, mutta se ei silti itsessään muodosta juridista henkilöä.

Aihepiiri saattaakin tuntua haastavalta ja se koskeekin lähinnä teoreettisia seikkoja eikä niinkään käytännön tasoa. Kuitenkin halutessasi lisätietoa erilaisista oikeustieteellisistä termeistä ja niiden määritelmistä saat sitä kätevästi lakipuhelimestamme ja tietokannastamme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]