Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän tavaroiden jakaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjättäjän kuoltua muodostuu tämän varoista ja veloista kuolinpesä. Kuolinpesän selvityksen eli perunkirjoituksen toimittamisen ja velkojen maksun jälkeen voidaan ryhtyä perinnönjakoon, ottaen huomioon kuitenkin mahdollisen eloonjääneen puolison oikeus pitää vähintään puolisoiden yhteinen koti ja tavanomainen koti-irtaimisto hallussaan. Perinnönjako tehdään lähtökohtaisesti perillisten kesken sopimalla. Jos sopiminen ei onnistu, tuomioistuin voi hakemuksesta määrätä pesänjakajan toimittamaan perinnönjaon. Kuolinpesässä voi olla erityyppistä omaisuutta kuten kiinteistöjä, rahavaroja tai erilaisia tavaroita eli irtainta omaisuutta. Tyypilliseen kuolinpesään kuluu perinnönjättäjän asunto, rahavaroja ja asunnossa olevat tavarat. Usein ymmärrettävistä syistä perinnönjaossa saatetaan ajautua erimielisyyksiin siitä, miten perinnönjako tulee toteuttaa ja kuka perillisistä saa mitäkin omaisuutta.

Perinnönjaossa perilliselle kuluu hänen perintöosansa tai vähintään lakiosa, joka on puolet perintöosasta. Eri asia on se, miten jako esinekohtaisesti toteutetaan. Lain mukainen lähtökohta on, että jokaisella osakkaalla on oikeus osaan kaikenlaisesta omaisuudesta. Esimerkiksi rahavarat on yleensä helppo jakaa perinnönsaajien kesken. Asunto tai irtain omaisuus voidaan myydä ja näin jakaa siitä saadut rahat. Usein vähemmän arvokkaiden esineiden myynnistä on kuitenkin liikaa vaivaa. Samoin perinnönjättäjällä saattoi olla sellaisia tavaroita, jotka perillinen haluaisi saada itselleen esimerkiksi tunnesiteen vuoksi. Luonnollisesti monia tavaroita ei voida jakaa osiin mielekkäällä tavalla.

Pattitilanteessa saattaa olla välttämätöntä hakea pesänjakajaa suorittamaan perinnönjako. Pesänjakajan käyttö luonnollisesti aiheuttaa kustannuksia. Pesänjakaja on puolueeton asiantuntija, jolla on toimivalta tehdä päätöksiä jaon toteuttamiseksi, jos sovintopyrkimykset eivät onnistu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]