Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän kiinteistön myynti ja valtakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Henkilön kuoleman jälkeen muodostuu hänen jäämistöstään kuolinpesä, jota pesän osakkaat hallinnoivat yhdessä. Jakamaton kuolonpesä voi yhteishallinnon aikana, ennen perinnönjakoa, olla osapuolena erilaisissa oikeustoimissa kuten kaupassa. Kuolinpesä voi siis myydä ja ostaa omaisuutta, ja esimerkiksi kuolinpesän kiinteistön myynti voi olla jopa välttämätöntä, jotta pesä saataisiin järkevästi jaettua. Yhteishallinto aiheuttaa kuitenkin sen, että päätös kiinteistön myynnistä on tehtävä yhdessä ja yksimielisesti. Mikäli kuolinpesään on määrätty pesänjakaja, voi tämä kuitenkin myydä kiinteistön, vaikka osakkaat tätä vastustaisivatkin, jos hän saa oikeudelta luvan myyntiin. Jos pesänjakajaa ei kuitenkaan ole määrätty, tulee kaikkien osakkaiden olla edustettuina kaupassa joko henkilökohtaisesti tai valtakirjan nojalla.

Kiinteistön kauppa on määrämuotoinen oikeustoimi. Tällä tarkoitetaan sitä, että kaupan tulee täyttää tiettyjä muodollisia vaatimuksia, jotta se olisi sitova. Kiinteistön kauppakirjan on muun muassa oltava kirjallinen, ja myyjän ja ostajan tai heidän asiamiehensä on allekirjoitettava kauppakirja. Kiinteistön kaupan muotovaatimuksista voit lukea lisää muista artikkeleistamme. Kuolinpesän ollessa myyjänä, tulee siis kaikkien osakkaiden tai heidän asiamiehensä allekirjoittaa kauppakirja. Myös kiinteistön kaupan valtakirjalle, jolla asiamies voidaan valtuuttaa allekirjoittamaan kauppakirja myyjän puolesta, on asetettu vaatimuksia. Valtuutus on tehtävä kirjallisesti ja siitä on käytävä ilmi, minkä kiinteistön myyntiä valtuutus koskee ja kuka tehtävään on valtuutettu. Myyjän on myös allekirjoitettava valtakirja. Kiinteistön kauppa voidaan tehdä myös sähköisessä asiointijärjestelmässä, jos kuolinpesälle on haettu selvennyslainhuuto kiinteistöön toukokuussa 2013 tai sen jälkeen. Tällöin myös valtakirja kauppaan voidaan antaa sähköisesti järjestelmässä.

Kuolinpesässä voi usein olla suuri määrä osakkaita ja he voivat asua kaukana toisistaan, minkä vuoksi esimerkiksi toisen osakkaan valtuuttaminen kauppakirjan allekirjoittamiseen voi helpottaa kaupantekoa. Valtakirjaan on mahdollista ottaa myös tarkempia määräyksiä valtuutuksen sisällöstä, kuten määräys minimikauppahinnasta. Lisätietoja valtuuttamisesta ja kuolinpesän kiinteistön myynnistä saat soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]