Minilex - Lakipuhelin

Lesken avio-oikeuden poissulkeva testamentti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avio-oikeuden merkitys korostuu, kun avioliitto päättyy eron tai puolison kuoleman johdosta. Tällöin tulee suorittaa omaisuuden ositus. Pääsääntönä on, että avioliiton päättyessä puolisot saavat puolet puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlasketusta määrästä.

Avio-oikeus tiettyyn omaisuuteen voidaan sulkea pois testamentin, lahjakirjan tai puolisoiden välisen avioehtosopimuksen nojalla. Perinnönjättäjän toiveena voi olla, ettei perinnönsaajan puoliso saa avio-oikeuden nojalla oikeutta perintöön. Tällöin perinnön jättäjän kannattaa tehdä omaisuudestaan testamentti, johon hän liittää rajoituksen. Kun perillinen kuolee, ei hänen eloonjääneellä puolisolla tällöin ole oikeutta kyseisellä testamentilla perittyyn omaisuuteen.

Menettelyn tarkoituksena on varmistaa, että varallisuus pysyy perheenjäsenillä perinnönjakotilanteissa. Testamentilla ei voida kuitenkaan poistaa lesken vähimmäissuojaa, eli lesken hallintaoikeutta puolisoiden yhteiseen asuntoon ja sen koti-irtaimistoon.

Testamentin laadinnan yhteydessä kannattaa ottaa huomioon myös tiettyjä rajauksia, kuten muun muassa perityn omaisuuden tuotto sekä rintaperillisen oikeus lakiosaan.

Kysy tästä lisää lakimiehiltämme. 

Vinkit

  • Testamentilla voidaan sulkea pois testamentinsaajan puolison avio-oikeus perintöön

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa