Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän varojen kavaltaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jakamattoman kuolinpesän omaisuus voi olla useiden tahojen hallinnassa. Jäämistöomaisuuden ottaa ensin haltuunsa se, joka asui perittävän kanssa tai joka muutoin voi pitää huolta omaisuudesta eli väliaikainen pesänhoitaja. Tämän jälkeen kuolinpesän osakkaat ottavat omaisuuden mahdollisimman pian yhteishallintoonsa. Lisäksi kuolinpesään on voitu hakemuksesta määrätä pesänselvittäjä, jonka haltuun pesän omaisuus luovutetaan. Kuka tahansa edellä mainituista tahoista voi syyllistyä kuolinpesän varojen kavaltamiseen, sillä kavalluksesta tuomitaan se, joka anastaa hallussaan olevia varoja tai muuta irtainta omaisuutta. Mikäli esimerkiksi pesän osakas ottaa oikeudettomasti itselleen kuolinpesään kuuluvaa varallisuutta tai käyttää pesän varoja omiin menoihinsa, voidaan hänet tuomita kavalluksesta sakkoon tai vankeuteen enintään puoleksitoista vuodeksi. Mikäli teko on kokonaisuutensa arvostellen vähäinen esimerkiksi kavalletun omaisuuden vähäisen arvon vuoksi, voidaan henkilö tuomita lievästä kavalluksesta sakkoon. Vastaavasti törkeästä kavalluksesta rangaistuksena on vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta. Myös kavalluksen yritys on rangaistava.

Jos kuolinpesän osakas huomaa tai epäilee toisen osakkaan tai muun henkilön kavaltavan jäämistöön kuuluvaa omaisuutta, voi hän tehdä asiasta rikosilmoituksen ja vaatia syytteen nostamista. Kuolinpesän varoja koskevan kavalluksen syyteoikeutta koskien laissa on erityissäännös, jonka mukaan syyttäjä ei saa nostaa syytettä, ellei asianomistaja ilmoita rikosta syytteeseen pantavaksi taikka ellei erittäin tärkeä yleinen etu vaadi syytteen nostamista, jos rikoksentekijä on pesän osakas ja kohteena on pesän omaisuus. Sama vaatimus koskee kaikkia lieviä kavalluksia, mutta törkeästä kavalluksesta syytteen voi nostaa myös syyttäjä ilman asianomistajan eli pesän osakkaan myötävaikutusta. Koska pesänselvittäjä ei ole asianomistaja, ei hän voi vaatia syytteen nostamista, vaan asiaa hoitamaan tarvitaan aina vähintään yksi osakas.

Kuolinpesän omaisuus voidaan siis kavaltaa siinä missä muukin omaisuuserä, joka ei ole omistajansa hallinnassa. Jotta henkilö voitaisiin tuomita kavalluksesta, täytyy kuolinpesän osakkaiden olla asiassa aktiivisia, sillä syyteoikeus on pääosassa tapauksista ainoastaan heillä. Sen lisäksi, että kavalluksesta tuomitaan sakko- tai vankeusrangaistus, menettää rikoksentekijä kavaltamansa omaisuuden eli rikoksen tuottaman hyödyn ja voi joutua lisäksi maksamaan myös muun muassa vahingonkorvauksia. Jos sinulla on kysyttävää kuolinpesän omaisuuden kavaltamiseen liittyen, neuvoja saat soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]