Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ja asunnon vuokraus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjaosta ja kuolinpesän asioista säädetään pääsääntöisesti perintökaaressa. Pääsääntönä on, että kuolema ei lakkauta niitä sopimussuhteita, joissa vainaja on ollut osallisena. Lähtökohtaisesti sopimuksiin perustuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät kuolinpesälle eli perillisille. Kuolinpesä on kuitenkin se, joka tekee kaikki päätökset ja sopimukset, jos pesää ei ole jaettu. Tällöin osakkaat yksinään omissa nimissään eivät voi tehdä sitoumuksia.

Lähtökohtaisesti vuokranantajan kuolema ei päätä vuokrasuhteita. Vuokrasopimuksen katsotaan sitovan kuolinpesää, jos vuokralainen on ottanut asunnon hallintaansa ennen vuokranantajansa kuolemaa. Vuokrasopimus ei siis itsessään irtisanoudu kuolintilanteissa. Lisäksi on mahdollista, että kuolinpesään kuuluu asunto tai muu kohde, jota voidaan vuokrata. Niin kauan kuin pesää ei ole jaettu, on kuolinpesällä mahdollisuus solmia vuokrasopimus. Tällöin kuolinpesästä tulee vuokranantaja. Tällaisen vuokrasopimuksen tekeminen edellyttää kuitenkin jokaisen osakkaan suostumusta, jos kyse on osakkaiden yhteishallinnosta. Suostumus osoitetaan valtakirjan muodossa tai niin, että jokainen heistä allekirjoittaa vuokrasopimuksen. On myös hyvä huomioida lesken oikeus hallita jäämistöä jakamattomana. Tämä voi asettaa rajoituksia vuokraamiselle esimerkiksi tilanteessa, jossa kuolinpesässä on vain yksi asunto ja leski aikoo oman oikeutensa nojalla käyttää sitä asuntonaan. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]