Minilex - Lakipuhelin

Voiko pesän osakas toimia uskottuna miehenä?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Perunkirjoituksen toimittavat kaksi uskottua miestä. Uskotuille miehille ei ole säädetty erityisiä pätevyysvaatimuksia. Yleisenä edellytyksenä on täysivaltaisuus eli rajoittamaton oikeustoimikelpoisuus, joka tarkoittaa vähintään 18-vuotiaan, ei-vajaavaltaiseksi julistetun henkilön kykyä tehdä itsenäisesti oikeustoimia. Erityisenä edellytyksenä on kyky arvioida varallisuutta objektiivisesti, joka on uskotun miehen tärkeimpiä tehtäviä. Uskotulle miehelle ei ole asetettu erityistä esteettömyysvaatimusta, mutta oikeuskirjallisuudessa ja verohallinnossa suositellaan, että uskottu mies olisi esteetön henkilö.

Periaatteessa uskottuna miehenä voi toimia myös pesän osakas, mutta perukirjan virallisluonteen vuoksi perunkirjoituksessa on syytä käyttää esteettömiä henkilöitä, kuten lakimiestä. Näin mm. perintöverotuksessa käytettävä perukirja on luotettavampi. Perukirjan luotettavuutta ei kuitenkaan voida riitauttaa vain sillä perusteella, että uskotut miehet ovat jäävejä osakasasemansa vuoksi. Siten pesän osakkaan toimiminen uskottuna miehenä ei tee perukirjaa pätemättömäksi, eikä perunkirjoitusta voida velvoittaa toimittamaan uudelleen sen vuoksi.

Saadaksesi apua uskotun miehen valintaan ja varmistaaksesi, että lainsäädäntö sekä tulkintakannanotot ovat pysyneet samana, soitathan lakimiehelle.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa