Minilex - Lakipuhelin

Onko pesänselvittäjällä oikeus saada tietoja?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Pesänselvittäjän ensimmäisenä tehtävänä on ottaa haltuunsa jäämistöomaisuus. Pesänselvittäjän on ryhdyttävä toimenpiteisiin perunkirjoituksen käynnistämiseksi, jos sitä ei ole vielä toimitettu. Perunkirjoituksen tarkoituksena on selvittää perillisasemassa olevat kuolinpesän osakkaat sekä luetteloida vainajan ja hänen mahdollisen puolison varat ja velat perinnönjakoa ja perintöverotusta varten. Jotta perunkirjoitus on mahdollista tehdä, täytyy pesänselvittäjällä olla oikeus saada tietoja jäämistöä koskevista asioista.

Käytännössä jäämistöomaisuuden haltuunotto tapahtuu siten, että pesänselvittäjälle luovutetaan kuolinpesää koskevat asiakirjat, kuten esimerkiksi osakkeet, kiinteistöä koskevat saanto- ja lainhuudatusasiakirjat ja velkakirjat. Pesänselvittäjällä onkin oikeus saada tiedot jäämistöä koskevista asiakirjoista. Pesänselvittäjällä on myös oikeus pyytää pankeilta selvityksiä perittävän tileistä ja talletuksista, jos vainajan pankkiyhteyksistä ei ole riittävää tietoa.

Jos kuolinpesään sisältyy ajoneuvo, joka jää osakkaan tai osakkaiden käyttöön, on ajoneuvosta luovutettava pesänselvittäjälle rekisteriotteen ilmoitusosa. Mikäli pesänselvittäjän tiedonsaantioikeuteen liittyvät kysymykset askarruttavat, kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa