Minilex - Lakipuhelin

Onko pesänselvittäjällä oikeus saada tietoja?

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Pesänselvittäjän ensimmäinen tehtävä kuolinpesässä on jäämistöomaisuuden haltuunotto. Pesänselvittäjän on ryhdyttävä toimenpiteisiin perunkirjoituksen käynnistämiseksi, jos sitä ei ole vielä toimitettu. Perunkirjoituksen tarkoituksena on selvittää perillisasemassa olevat kuolinpesän osakkaat sekä luetteloida vainajan ja hänen mahdollisen puolisonsa varat ja velat perinnönjakoa ja perintöverotusta varten. Perunkirjoituksen toimittamisen edellytys on, että pesänselvittäjällä on oikeus saada tietoja jäämistöä koskevista asioista.

Käytännössä jäämistöomaisuuden haltuunotto tapahtuu siten, että pesänselvittäjälle luovutetaan kuolinpesää koskevat asiakirjat, kuten esimerkiksi osakkeet, kiinteistöä koskevat saanto- ja lainhuudatusasiakirjat ja velkakirjat. Pesänselvittäjällä onkin oikeus saada tiedot jäämistöä koskevista asiakirjoista. Pesänselvittäjällä on myös oikeus pyytää pankeilta selvityksiä perittävän tileistä ja talletuksista, jos vainajan pankkiyhteyksistä ei muutoin ole riittävää tietoa.

Jos kuolinpesään sisältyy ajoneuvo, joka jää osakkaan tai osakkaiden käyttöön, on ajoneuvon rekisteriotteen ilmoitusosa luovutettava pesänselvittäjälle. Mikäli pesänselvittäjän tiedonsaantioikeuteen liittyvät kysymykset askarruttavat, kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »