Minilex - Lakipuhelin

Kuka hoitaa kuolinpesää?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Kuolinpesän hoitajaksi tulee henkilö joka on pesän tilanteeseen parhaiten perehtynyt. Yleensä siis eloonjäänyt puoliso. Mikäli kukaan kuolinpesän osakkaista ei ryhdy hoitamaan vainajan omaisuutta, tulee sen jolle se lähinnä kuuluu ryhtyä hoitamaan pesää. Kuolinpesä muodostuu vainajan omaisuudesta, varoista ja veloista.

Kuolinpesän hoitajan on ilmoitettava kuolemasta kuolinpesän osakkaille tai ilmoitettava oikeudelle kuolemantapauksesta. Kuolinpesän osakkaat voivat valtuutta yhden osakkaista tai jonkun muun edustamaan kuolinpesää. Käräjäoikeus voi myös määrätä pesäselvittäjän hoitamaan kuolinpesää. Vainaja on myös voinut testamentissaan määrätä testamentin toimeenpanijan. Tällä on lähes samat oikeudet kuin pesänselvittäjällä. 

Kuolinpesän hoitajana voi olla useita eri tahoja. Tiettyjen asioiden hoitoon tarvitaan kaikkien kuolinpesän osakkaiden valtakirja ja tiettyihin asioihin taas ei tarvita valtakirjaa. Kuolinpesän hoitamisen laiminlyönnistä voi seurata velkavastuu vainajan veloista. Huomaathan että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.

Varmista asiasi lakipuhelimesta.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa