Minilex - Lakipuhelin

Kuka hoitaa kuolinpesää?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän hoitajaksi tulee yleensä henkilö, joka on pesän tilanteeseen parhaiten perehtynyt. Useimmiten tämä henkilö on eloonjäänyt puoliso. Mikäli kukaan kuolinpesän osakkaista ei ryhdy hoitamaan vainajan omaisuutta, tulee sen, jolle se lähinnä kuuluu, ryhtyä hoitamaan pesää. Kuolinpesä muodostuu vainajan omaisuudesta, varoista ja veloista.

Kuolinpesän hoitajan on ilmoitettava kuolemasta kuolinpesän osakkaille taikka ilmoitettava oikeudelle kuolemantapauksesta. Kuolinpesän osakkaat voivat valtuutta yhden osakkaista tai jonkun muun edustamaan kuolinpesää. Käräjäoikeus voi myös määrätä pesäselvittäjän hoitamaan kuolinpesää. Vainaja on myös voinut testamentissaan määrätä testamentin toimeenpanijan. Tällä on lähes samat oikeudet kuin pesänselvittäjällä. 

Kuolinpesän hoitajana voi olla useita eri tahoja. Tiettyjen asioiden hoitoon tarvitaan kaikkien kuolinpesän osakkaiden valtakirja ja tiettyihin asioihin taas ei tarvita valtakirjaa. Kuolinpesän hoitamisen laiminlyönnistä voi seurata velkavastuu vainajan veloista. 

Varmista asiasi lakipuhelimesta.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa