Minilex - Lakipuhelin

Hallintaoikeustestamentti ja kuolinpesä


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Kuolinpesän osakkaat määräävät kuolinpesän omaisuudesta, minkä vuoksi on merkityksellistä, onko hallintaoikeustestamentin saaja pesän osakas ja miten hallintaoikeustestamentti, ts. hallintatestamentti tai käyttöoikeustestamentti, rajoittaa kuolinpesän toimintaa. Testamentin saajan osakasasema määräytyy testamenttityypin mukaan.

Testamentin saaja on kuolinpesän osakas ja kuuluu siten kuolinpesän hallintoon, jos kyseessä on yleistestamentti. Yleistestamentti tarkoittaa jälkisäädöstä, jolla perittävä testamenttaa jollekulle 1) koko jäämistön, 2) määräosan siitä tai 3) sen, mitä muiden määräysten täyttämisen jälkeen jää jäljelle. Hallintaoikeustestamentti ei ole yleistestamentti, vaan erityisjälkisäädös eli legaatti. Sillä annetaan testamentin saajalle käyttö- tai hallintaoikeus johonkin kuolinpesään kuuluvaan omaisuuserään. Hallintaoikeustestamentin saaja ei ole kuolinpesän osakas.

Hallintaoikeustestamentin saajan hyväksi tehty määräys tulee voimaan, kun testamentti on lainvoimainen. Tällöin pesän osakkaiden on luovutettava omaisuus testamentin saajan haltuun. Osakkaiden hallinto jatkuu testamentin rajoittamana. Hallintaoikeustestamentti rajoittaa pesän osakkaita mm. siten, että sen saajalla on oikeus käyttää hallinta-/käyttöoikeuden kohteena olevaa omaisuutta sekä saada siitä tuotto. Omistajilla on eräänlainen ”odotusoikeus”: he eivät saa luopua eivätkä pantata omaisuutta ilman käyttöoikeuden haltijan suostumusta ja he saavat sen hallintaansa vasta käyttöoikeustestamentin saajan oikeuden lakattua. Se voi tapahtua hänen kuoltua, jos kyse on elinikäisestä testamentista tai määräajan jälkeen, jos käyttöoikeus on testamentattu määräajaksi. Lisäksi on olemassa hallintaoikeustestamenttiin liittyviä säännöksiä, jotka liittyvät mm. sen täytäntöönpantavuuteen sekä sen huomioimiseen osituksessa, perintöverotuksessa ja ulosmittauksessa.

Jos hallinta-/käyttöoikeustestamentin vaikutus kuolinpesän hallintoon arveluttaa, on hyvä ottaa yhteys lakimieheen.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa