Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän tulojen jakaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Henkilön kuoleman jälkeen perinnönjakoa ei ole välttämätöntä toimittaa heti, ellei joku kuolinpesän osakkaista jakoa vaadi. Pesä voidaankin jättää jakamattomaksi vuosien tai jopa vuosikymmenien ajaksi ja kuolinpesä lakkaa vasta, kun kaikki pesään kuuluva omaisuus on jaettu. Perittävän kuoleman jälkeen ennen perinnönjakoa voi kuolinpesällä olla erilaisia tuloja. Pesään kuuluva omaisuus voi tuottaa esimerkiksi vuokratulojen tai vaikkapa metsän kasvusta saatavan puun myyntitulojen muodossa. Lisäksi kuolinpesän nimissä voidaan jatkaa vainajan elinkeinotoiminnan harjoittamista, josta saatavasta tulosta verotetaan kuolinvuodelta ja kolmelta tätä seuraavalta vuodelta kuolinpesää.

Jäämistö voidaan jakaa joko osakkaiden tekemällä perinnönjakosopimuksella tai pesänjakajan päätöksellä toimitusjaossa. Kuolinpesän tulojen jakamista ei kuitenkaan katsota perinnönjaoksi, joten tulot osakkaat voivat jakaa vapaasti sopimallaan tavalla. Kuolinpesän tulojen jakoon ei myöskään tarvita holhousviranomaisen lupaa niin kuin perinnönjakosopimuksen tekemiseen tarvittaisiin silloin, kun jotakin osakkaista edustaa perinnönjaossa edunvalvoja. Kun kuolinpesä on osakkaiden sopimukseen perustuen jakamattomassa yhteishallinnossa, on myös kaikilla osakkailla oikeus kalenterivuoden päätyttyä oikeus vaatia kuolinpesän omaisuuden tuoton säästöä jaettavaksi siltä osin, kuin tuottoa ei ole käytetty yhteisen talouden kustannuksiin tai muutoin yhteiseksi hyväksi.

Kuolinpesän omaisuus ja elinkeinotoiminta voivat tuottaa hyvin moninaisia ja suuriakin tuloja pesälle. Kuolinpesän osakkaat voivat jakaa kuolinpesän tulot haluamallaan tavalla ja tuloista verotetaan pääsääntöisesti kuolinpesää, vaikka tuotto jaettaisiinkin osakkaille. Osakkailla on myös oikeus vaatia tuoton jakamista vuosittain, jos tuotosta on jäänyt jaettavaa yhteisen talouden hoitamisen jälkeen. Lisätietoja ja tapauskohtaisia neuvoja kuolinpesän tulojen jakamiseen liittyen saat esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]