Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä italiaksi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Nykyaikana myös perintöön liittyvät oikeusongelmat ovat usein luonteeltaan kansainvälisiä. On mahdollista, että henkilö asuu elinaikanaan useassa valtiossa, hänellä voi olla omaisuutta tai perillisiä eri valtioissa, tai hän voi solmia avioliiton toisesta maasta kotoisin olevan henkilön kanssa. Kaikki tilanteet, joihin liittyy myös muun maan lainsäädäntö, voivat mutkistaa perintöoikeudellisia ongelmia. Siispä Suomen perintöoikeuteen on otettu säännöksiä, jotka tuovat selvyyttä edellä mainittuihin tapauksiin.

Perintökaaresta löytyvät säännökset suomalaisen tuomioistuimen toimivallasta, perimykseen sovellettavasta laista, niistä Suomen lain säännöksistä, jotka soveltuvat aina vieraan valtion lain estämättä, sekä pesänselvitykseen ja pesänjakoon sovellettavasta laista.

Suomalaisen tuomioistuimen toimivaltaa koskevat säännökset ovat polveilevia, mutta esimerkinomaisesti voidaan todeta, että Suomen tuomioistuimella on toimivalta perintöä koskevassa asiassa, jos perittävällä oli kuollessaan Suomessa asuin- tai kotipaikka, tai asia koskee Suomen tuomioistuimen määräämän pesänselvittäjän tai pesänjakajan tehtäviin kuulunutta toimenpidettä. Suomen tuomioistuin voi ryhtyä toimenpiteisiin Suomessa olevan, jäämistöön kuuluvan omaisuuden turvaamiseksi.

Jollei perittävä ole toisin määrännyt perimykseen sovelletaan sen valtion lakia, jossa perittävällä oli kuollessaan kotipaikka. Jos perittävällä oli aikaisemmin ollut kotipaikka toisessa valtiossa, kotipaikan lakia sovelletaan kuitenkin vain, jos perittävä oli kuollessaan sen valtion kansalainen tai perittävä oli asunut siinä valtiossa vähintään viiden vuoden ajan välittömästi ennen kuolemaansa. Myös sen valtion laki, jonka kansalainen henkilö oli, voi tulla sovellettavaksi. Perittävä voi myös määrätä toisin.

Tiettyjä Suomen lain säännöksiä sovelletaan perintöasioihin, vaikka niihin soveltuisikin muun valtion laki. Jos perittävä oli kuollessaan avioliitossa, eloonjääneellä puolisolla on oikeus pitää hallinnassaan Suomessa oleva, puolisoiden yhteisenä kotina käytetty tai muu jäämistöön kuuluva asunto ja asuntoirtaimisto, vaikka perimykseen olisi sovellettava vieraan valtion lakia, jos tätä on pidettävä kohtuullisena. Jos perittävä oli kuollessaan avioliitossa, perinnönjakoa voidaan eloonjääneen puolison tai perillisen vaatimuksesta sovitella, jos osituksen ja perinnönjaon lopputulos muutoin muodostuisi kohtuuttomaksi sen vuoksi, että ositukseen ja perinnönjakoon oli sovellettava eri valtioiden lakeja.

Kansainvälisiin perintöoikeudellisiin tapauksiin liittyvät oikeusongelmat voivat olla hyvin monimutkaisia. Hankalissa tapauksissa onkin hyvä turvautua lakimiehen apuun. Lakiapua tarjoavat Minilexin lakimiehet, jotka voit tavoittaa myös Minilexin lakipuhelimen kautta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]