Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän osuuden ulosmittaus ja maksukielto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos kuolinpesän osakkaalla on velkoja ulosotossa, voi ulosmittaus kohdistua myös hänen osuuteensa kuolinpesässä. Kun ulosottomies tekee päätöksen ulosmitata velallisen osuudesta kuolinpesästä, antaa hän maksukiellon tiedoksi kuolinpesälle. Maksukiellon tarkoituksena on suojata ulosottoa hakeneiden velkojien oikeutta saada suoritus saatavilleen velallisen pesäosuudesta.

Pesäosuuden ulosmittaus tulee voimaan silloin, kun kirjallinen maksukielto annetaan kuolinpesälle. Käytännössä maksukielto annetaan sille osakkaalle, jonka hallussa pesä on. Jos pesä on asetettu pesänhoitajan hallintoon, annetaan maksukielto tiedoksi pesänhoitajalle. Mikäli pesä on kuolinpesän osakkaiden yhteishallinnossa, riittää, että maksukielto annetaan tiedoksi jollekin osakkaista. Tämän tehtävänä on saattaa asia muiden osakkaiden tietoon vahingonkorvausvastuun uhalla. Mikäli velallinen on kuolinpesän ainoa osakas, annetaan sekä pesäosuuden ulosmittauspäätös että maksukielto tiedoksi hänelle. Myös erityistestamentin eli legaatin saajan oikeus voidaan ulosmitata kuolinpesästä. Tällöin maksukielto annetaan tiedoksi sille, jonka tehtävänä on täyttää erityistestamentti.

Maksukiellossa kielletään kuolinpesän osakkaita ja hallintoa luovuttamasta velalliselle perinnönjaossa tulevaa omaisuutta muulle kuin ulosottomiehelle. Kielto on voimassa heti, kun se on annettu tiedoksi. Maksukiellon tiedoksisaannin jälkeen kuolinpesää koskee myös määräämiskielto. Määräämiskiellolla tarkoitetaan, ettei pesän omaisuutta saa luovuttaa eikä muitakaan määräämistoimia suorittaa ilman ulosottomiehen lupaa. Kuolinpesän omaisuutta ei saa näin ollen esimerkiksi pantata tai hävittää ilman ulosottomiehen lupaa. Mikäli omaisuudesta kuitenkin kiellon vastaisesti määrätään, on toimi ulosmittausvelkojiin nähden tehoton. Luovutuksensaaja tai muu sivullinen voi kuitenkin saada ns. vilpittömän mielen suojaa velkojia vastaan, siten kuin erikseen säädetään. Maksukielto sekä määräämiskielto eivät kuitenkaan vaikuta pesänselvitykseen. Pesän selvitystoimia voidaankin jatkaa normaalisti ilman ulosottomiehen lupaa.

Määräämiskielto on voimassa kunnes perinnönjako tulee lainvoimaiseksi. Maksukielto sen sijaan on voimassa myös perinnönjaon lainvoimaiseksi tulon jälkeen. Tämä tarkoittaa, ettei velalliselle perinnönjaossa tulevaa omaisuuttakaan saa luovuttaa muulle kuin ulosottomiehelle ilman ulosottomiehen lupaa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]