Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ja jako-osuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintökaaressa säädetään kuolinpesän varojen ja omaisuuden jakamisesta. Kuolinpesän viimekätisenä tavoitteena on pesään kuuluvien varojen jakaminen perillisille. Varoja ei kuitenkaan saa jakaa, jos pesällä on maksamattomia velkoja, sillä velat tulee aina maksaa ensin.

Kuolinpesään kuuluvat varat voidaan jakaa osakkaiden haluamalla tavalla, mikäli he pääsevät tästä keskenään yhteisymmärrykseen. Tällaista jakoa kutsutaankin sopimusjaoksi. Varat voidaan kuitenkin myös jakaa pesänjakajan toimesta. Pesänjakajaa tarvitaan esimerkiksi erityisesti silloin, kun osakkaat riitelevät tai joku osakkaista ei suostu yhteistyöhön. Pesänjakajan toimittamaa jakoa kutsutaankin toimitusjaoksi. Jokainen osakas saa kuolinpesää jaettaessa omaisuutta pesästä sen perustella, mikä määräytyy laillisen perimysjärjestyksen tai testamentin avulla. Lähtökohtaisesti jokaiselle osakkaalle jaetaan osuus kaikenlaisesta omaisuudesta.

Perinnön jakamisessa määritetäänkin ensin jokaisen osakkaan suhteellinen jako-osuus. Se tarkoittaa esimerkiksi, jos rintaperillisiä on neljä, on jokaisen osuus ¼ omaisuudesta. Tämän jälkeen lasketaan jokaisen osakkaan eli perillisen arvomääräinen jako-osuus. Sillä tarkoitetaan kuolinpesän varojen määrän ja suhteellisen jako-osuuden laskemista. Esimerkiksi jos varoja on 10 000 euroa, on siitä suhteellinen arvo-osuus ¼, joka on 2500 euroa. Tämän jälkeen lopuksi suoritetaan todellinen jako. Siinä jokainen perillinen eli osakas saa omaa rahamääräänsä vastaavan osuuden kaikenlaisesta omaisuudesta. Osuutta ei siis välttämättä saa pelkästään rahana, vaan esimerkiksi rahana ja tavarana. Tätä kutsutaan siis jako-osuudeksi, jonka jokainen kuolinpesän osakas tulee saamaan kuolinpesästä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]