Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ennen perunkirjoitusta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoitus on ensimmäinen oleellinen velvollisuus, joka tulee toimittaa jokaisessa suomalaisessa kuolinpesässä. Ennen perunkirjoitusta joudutaan kuitenkin ratkaisemaan, kuka pitää huolta pesään kuuluvasta omaisuudesta niin kauan, kunnes pesän osakkaat ovat saaneet pesän yhteishallinnon järjestettyä, eli kuka on väliaikainen pesänhoitaja. Pesän väliaikaisen hallinnon tarkoituksena on suojella omaisuutta varsinaisen hallinnon alkamiseen saakka. Väliaikaisella pesänhoitajalla on valtuus realisoida omaisuutta ainoastaan kuolinpesän lukuun ja vain silloin, jos omaisuus on muuten vaarassa menettää arvonsa.

Perunkirjoitus tulee toimittaa kolmen kuukauden kuluessa kuolemantapauksesta. Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja-niminen asiakirja, johon listataan vainajan varat ja velat sellaisina, kun ne olivat kuolemantapauksen sattuessa. Perukirjaan tulee merkitä myös kuolinpesän osakkaat, sekä itse perunkirjoitustoimitusta koskevat tiedot. Perukirja toimii muun muassa perintöverotuksen pohjana.

Heti kuolemantapauksen sattuessa kuolinpesän asiat ovat usein huiskin haiskin. Siispä lakiin on otettu säännökset siitä, kenen tulee huolehtia vainajan omaisuudesta heti tämän kuoleman jälkeen. Heti perinnönjättäjän kuollessa on osakkaan, joka asui perittävän kuollessa tämän kanssa tai joka muutoin voi pitää huolta omaisuudesta, hoidettava sitä, jollei se ole holhoojan, toimitsijan tai muun hoidettavana. Myös leski voi olla velvollinen hoitamaan pesän varallisuutta. Osakkaan tai lesken on viivytyksettä annettava kuolemantapauksesta tieto muille osakkaille. Jos edellä mainittu henkilö ei ryhdy vainajan omaisuutta hoitamaan, tulee sen, jolle se olosuhteisiin katsoen lähinnä kuuluu, esimerkiksi avopuolison, ottaa omaisuus haltuunsa ja kutsua paikalle osakas tai ilmoittaa kuolemantapauksesta oikeudelle. Nämä säännökset turvaavat pesän tilan ennen perunkirjoitusta, ja sitä, kun pesän osakkaat ovat saaneet pesän yhteishallinnon järjestettyä. Myös viranomaisen apuun turvautuminen on mahdollista.

Jos sinulle heräsi lisäkysymyksiä perintöoikeudellisiin lakiasioihin liittyen, älä epäröi olla yhteydessä lakimiehiimme. Minilexin lakimiehet voit tavoittaa kätevästi Minilexin lakipuhelimesta. Lisää lakitietoa voit löytää myös Minilexin kattavasta artikkelikokoelmasta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Ennen varsinaisen hallinnon alkamista väliaikainen pesänhoitaja pitää huolta kuolinpesän omaisuudesta

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]