Minilex - Lakipuhelin

Vainajan omaisuuden myyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun henkilö kuolee, syntyy kuolinpesä, jolle vainajan varat ja velat siirtyvät. Kuolinpesän hallinnosta vastaa ensin väliaikainen pesänhoitajan hallinto, tavanomaisesti vainajan kanssa asunut kuolinpesän osakas. Väliaikainen hallinto kestää siihen asti, kunnes se korvautuu kaikkien kuolinpesän osakkaiden yhteishallinnolla. Yhteishallinnon aikana kuolinpesän osakkailla on oikeus hallita kuolinpesän omaisuutta yhdessä. Jos vainajan omaisuutta halutaan myydä, siihen on pääsääntöisesti saatava kaikkien osakkaiden suostumus. Ainoastaan sellainen toimenpide, joka ei siedä viivytystä, voidaan suorittaa, vaikkei kaikkien osakkaiden suostumusta siihen saataisikaan. Tällaisen toimenpiteen tulee olla välttämätön kuolinpesän kannalta, esimerkiksi omaisuuden arvonalennuksen estämiseksi.

Kuolinpesän selvittäminen voidaan antaa myös pesänselvittäjän hoidettavaksi, jolloin osakkaiden yhteishallinto lakkaa. Pesänselvittäjä voi myydä omaisuutta pesänselvitystarkoituksessa, esimerkiksi velkojen maksamiseksi. Pelkästään perinnönjaon helpottamiseksi omaisuuden myyminen ei ole sallittua.

Omaisuuden myyminen voi olla mahdollista myös perinnönjakovaiheessa. Jos kuolinpesän osakkaat huolehtivat perinnönjaosta itse, he voivat toimia sen suhteen haluamallaan tavalla, ja esimerkiksi myydä kaiken jäämistöomaisuuden tai osan siitä, ja jakaa myynnistä syntyneet varat keskenään. Osakkaiden yhdessä tekemä päätös omaisuuden myynnistä sitoo myös pesänjakajaa, jos perinnönjako on annettu hänen hoidettavakseen. Jos perinnönjaosta huolehtii pesänjakaja, hän voi hakea tuomioistuimelta myyntilupaa omaisuuden myymiseksi, jos perinnönjakoa ei muutoin saada toimitettua tarkoituksenmukaisella tavalla. Tuomioistuimen antama lupa on edellytyksenä omaisuuden myymiselle, jos pesänjakaja ei saa sitä varten kuolinpesän osakkaiden suostumusta. Lupa voidaan myöntää, jos perinnönjakoa ei saada muuten toimitetuksi, esimerkiksi sen vuoksi, että omaisuuden jakaminen esimerkiksi murto-osiin ei ole omaisuuden luonteen vuoksi tarkoituksenmukaista.

Omaisuutta myytäessä on huomioitava siihen kohdistuvat muut oikeudet. Esimerkiksi lesken oikeus pitää puolisoiden yhteisenä kotina käytettyä asuntoa ja asuntoirtaimistoa jakamattomana hallinnassaan, taikka perittävän tekemä testamentti, jossa tietty esine on testamentattu, voivat rajoittaa oikeutta omaisuuden myyntiin. Lakimiehiltämme voi kysyä lisää neuvoja perintöoikeudellisiin asioihin liittyen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]