Minilex - Lakipuhelin

Pesänselvittäjä ja oikeus myydä kiinteistö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pesänselvittäjän tehtäviin kuuluu kuolinpesän velkojen maksaminen. Mikäli kuolinpesässä ei ole riittävästi rahavaroja, joutuu pesänselvittäjä realisoimaan kuolinpesän omaisuutta. Omaisuuden myynti on mahdollista ainoastaan velkojen maksamista varten, eikä pesänselvittäjä saa ryhtyä realisoimaan omaisuutta muilla perusteilla. Etusijalla on aina irtaimen omaisuuden myynti, mutta tarvittaessa myös kiinteistö voi tulla kaupan kohteeksi. Kiinteistön myynti edellyttää kuitenkin aina jokaisen kuolinpesän osakkaan suostumusta. Suostumuksen puuttuminen johtaa kiinteistön myynnin pätemättömyyteen. Suostumus on annettava kirjallisena koskien tiettyä kiinteistöä. Pesänselvittäjä ei voi hankkia osakkailta pätevästi sellaista avointa suostumusta, jonka mukaan pesänselvittäjä saa valitsemassaan järjestyksessä ja arvioimansa tarpeen mukaisesti myydä kiinteistöjä haluamallaan tavalla. Suostumuksen tulee toisin sanoen kohdistua tiettyyn myyntikohteeseen ja myyntitoimenpiteeseen. Pesänselvittäjä ei kuitenkaan tarvitse osakkaiden suostumusta ostajan valitsemiseen, vaan kiinteistön voi myydä kenelle vain.

Jos yksikin kuolinpesän osakas vastustaa kiinteistön myyntiä, ei pesänselvittäjä voi pääsäännön mukaan ryhtyä sen myyntiin. Pesänselvittäjällä on kuitenkin mahdollisuus hakea tuomioistuimelta lupaa kiinteistön myyntiin ja sivuuttaa siten osakkaiden mielipide. Tuomioistuin voi myöntää myyntiluvan, mikäli pesänselvittäjä osoittaa, ettei kuolinpesän selvitystä voida saattaa loppuun ilman kiinteistön myyntiä. Harkinnassa kiinnitetään huomiota myynnin välttämättömyyteen velkojen maksamiseksi. Tuomioistuin voi antaa myyntiluvan myös siinä tapauksessa, että jotakin pesän osakasta ei ole syystä taikka toisesta tavoitettu suostumuksen pyytämiseksi.

Mikäli pesänselvittäjän oikeuteen myydä kiinteistö liittyy lisäkysymyksiä tai esimerkiksi epäilet pesänselvittäjän tehneen kiinteistön kaupan pätemättömällä tavalla, ota rohkeasti yhteyttä lakimiehiimme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]