Minilex - Lakipuhelin

Jakamattoman kuolinpesän hoitaja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesä muodostuu perittävän omaisuudesta, varoista ja veloista. Kuolinpesän osakkaina ovat lähtökohtaisesti perittävän perilliset, tietyissä tilanteissa perittävän leski, sekä yleistestamentin saajat, eli ne tahot, joille on määrätty testamentilla perittävän jäämistö osittain tai kokonaan. Kuolinpesän hoitaminen on useimmissa tapauksissa kuolinpesän osakkaiden vastuulla, mutta kuolinpesä voidaan määrätä tuomioistuimen päätöksellä pesänselvittäjän hallintoon. Kuolinpesän hoitamisesta vastuussa olevan tulee huolehtia kuolinpesän selvittämisestä.

 Ennen kuolinpesän yhteishallinnon muodostumista kuolinpesän omaisuuden hoitaminen on sen kuolinpesän osakkaan vastuulla, joka asui vainajan kuollessa tämän kanssa tai joka muutoin voi pitää vainajan omaisuudesta huolta. Tämän osakkaan tulee hoitaa kuolinpesän omaisuutta siihen asti, kunnes kaikki osakkaat tai se, jonka muutoin on hallittava pesää ovat ottaneet kuolinpesän omaisuuden haltuunsa. Hänen tulee myös ilmoittaa muille osakkaille sattuneesta kuolemantapauksesta ja toimia jäämistöomaisuuden säilyttämiseksi.

Jos kuolinpesän osakkaat hallitsevat kuolinpesään kuuluvaa omaisuutta yhdessä, tehtävät toimet edellyttävät kaikkien osakkaiden suostumusta. Sellainen kuolinpesää koskeva toimenpide, joka on suoritettava viivytyksettä, saadaan kuitenkin suorittaa, vaikkei kaikkien osakkaiden suostumusta siihen saataisikaan. Kuolinpesän hallintoon osallistuminen on jokaiselle kuolinpesän osakkaalle kuuluva oikeus, tosin vajaavaltaisen osakkaan sijasta toimii hänen edunvalvojansa. On myös mahdollista, että kuolinpesän osakkaat valtuuttavat yhden osakkaan hoitamaan kuolinpesää koskevia käytännön asioita. Jakamattoman kuolinpesän hoitamiseksi tehty sopimus osakkaiden kesken on muotovapaa, joten sen voi tehdä myös suullisesti osakkaiden kesken. Riitatilanteessa suullisesti tehtyyn sopimukseen saattaa kuitenkin liittyä oikeusturvariski.

Kuolinpesään kuuluvaa omaisuutta on hoidettava huolellisesti. Kuolinpesän osakas voi tulla vahingonkorvausvastuuseen sellaisesta vahingosta, jonka hän on hoitaessaan tai hallitessaan kuolinpesää aiheuttanut tahallaan tai huolimattomuudesta jollekin, jonka oikeus on pesänselvityksestä riippuvainen. Kuolinpesän varoista suoritetaan kohtuulliset hautaus- ja perunkirjoituskustannukset, sekä muut kuolinpesän hoidosta, hallinnosta ja selvityksestä johtuvat tarpeelliset kustannukset. Käytännön selvittämiseen kuuluvat toimet, kuten velkojen maksaminen ja kuolinpesän laajuuden selvittäminen, sekä perunkirjoitukseen liittyvät toimet tulevat osakkaiden tehtäväksi. Riitaisissa tapauksissa kuolinpesän hoitaminen voidaan tuomioistuimen määräyksellä antaa myös pesänselvittäjän tehtäväksi. Pesänselvittäjänä toimii useimmiten asiantunteva lakimies tai asianajaja. Jokaisella osakkaalla on oikeus vaatia pesänselvittäjän määräämistä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]