Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä kiinteistön myyjänä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

 

Kuolinpesä on perinnönjättäjän kuoltua hänen varoistaan ja veloistaan muodostuva taloudellinen kokonaisuus, jonka osakkaita ovat perilliset, yleistestamentin saajat ja eloonjäänyt puoliso perinnönsaajana tai avio-oikeutensa nojalla. Kuolinpesä ei ole varsinainen oikeushenkilö, mutta se voi tehdä oikeustoimia osakkaistaan erillisenä ja omissa nimissään, eli se on oikeustoimikelpoinen. Perinnönjakoa varten usein on tarpeen myydä perittävältä mahdollisesti jäänyt kiinteistö eli esimerkiksi asunto, sillä rahavaroiksi realisoitu omaisuus voi olla helpompi saada jaetuksi perillisten kesken. Toinen vaihtoehto on, että kiinteistö jää kuolinpesän yhteisomistukseen.

Lähtökohtaisesti pesän osakkaat hallinnoivat kuolinpesää ja siten tekevät myös kuolinpesän omaisuutta koskevat päätökset. Ellei osakkaiden kesken muuta ole sovittu, päätökset tehdään yksimielisesti. Kiinteistön myyntiin vaaditaan siten yleensä kaikkien pesän osakkaiden suostumus. Kiinteistö myydään normaaliin tapaan kiinteistön kauppaa koskevia muotomääräyksiä ja muita kiinteistön myyntiä koskevia sääntöjä noudattaen. Kaikkien pesän osakkaiden allekirjoitus vaaditaan kauppakirjaan ja heidän on oltava läsnä kauppakirjaa vahvistettaessa, elleivät osakkaat ole valtuuttaneet esimerkiksi jotakin pesän osakasta yksin huolehtimaan kiinteistön myynnistä. 

Kuolinpesän osakkaat huolehtivat luonnollisesti myös kiinteistön myyjän velvollisuuksista, kuten myyjän tiedonantovelvollisuudesta ostajalle. Kuolinpesä on myös yleensä vastuussa ostajalle esimerkiksi kiinteistön virheistä. Huomioitava on myös se, että osakkaat eivät yleensä ole itse asuneet myytävässä kiinteistössä, eivätkä ole tietoisia kaikista sen ominaisuuksista. Heidän tulee siis ottaa niistä selvää. Usein asunto on myös vanha ja osakkaat ovat tässä kohtaa vastuussa siitä, että asunnossa on tehty asianmukaiset huolto- ja kunnossapitotoimenpiteet

Kiinteistön myynnissä on huomioitava myös eloonjääneen puolison lain mukainen oikeus pitää puolisoiden yhteinen koti ja sen irtaimisto hallussaan. Jos leski käyttää hallintaoikeuttaan, kiinteistön myyntiin vaaditaan lesken suostumus. Jos kiinteistö myydään voitollisesti, eli suuremmalla arvolla kuin se, joka on perukirjaan merkitty, tulee siitä maksaa luovutusvoittoveroa. Vero lasketaan vähentämällä hankintameno myyntihinnasta. Perityn kiinteistön hankintamenona pidetään perukirjaan merkittyä arvoa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Kuolinpesän omistaman kiinteistön myynnissä noudatetaan samoja sääntöjä kuin normaalissa kiinteistön myynnissäkin

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]