Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän ennakon täydennysmaksu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesästä voidaan antaa ennakolta erilaisia maksuja siihen oikeutetuille henkilöille ennen varsinaista perinnönjakoa. Jakamattomasta kuolinpesästä voidaan maksaa elatusta koko pesänselvityksen ajan ensinnäkin perittävän leskelle, lapselle ja adoptiolapselle. Elatusmaksulla on tarkoitus turvata riittävä elatuksen taso sekä lapsille että perittävän leskelle.

Perittävän lapselle voidaan antaa varoja kuolinpesästä hänen kasvatustaan tai koulutustaan varten kohtuulliseksi katsottava määrä hänelle tulevan perintöosuuden lisäksi. Perittävän kihlakumppanille, avopuolisolle ja tietyissä tilanteissa leskelle voidaan antaa avustuksena jäämistöstä rahaa, muuta omaisuutta tai käyttöoikeus omaisuuteen, jos hänen toimeentulonsa on heikentynyt perittävän kuoleman vuoksi ja jos avustus on hänen toimeentulonsa turvaamiseksi tarpeen. Leskelle voidaan antaa avustusta myös silloin, jos hänelle muutoin kuuluvaa hallintaoikeutta asuntoon ja tavanomaiseen asuntoirtaimistoon ei voida muutoin antaa. Avustus ei ole niinkään ennakkomaksu, vaan perittävän elatusvelvollisuuden pidentäminen.

Ennen perinnönjakoa voidaan antaa kuolinpesästä ennakkomaksua sellaiselle kuolinpesän osakkaalle, jonka toimeentulo on ollut riippuvainen perittävästä. Hän voi tällöin saada ennakkona perintöosuudestaan omaisuutta jakamattomasta jäämistöstä toimeentuloaan varten. Tällainen ennakolta maksettava maksu ei kuitenkaan lisää osakkaan perintöosuutta, vaan se on vähennettävä hänelle perinnönjaossa tulevasta perintöosuudesta. Ennakon saaminen edellyttää sitä, että sen saajan toimeentulo oli tosiasiassa perittävästä riippuvainen ja sitä, että hänen perintöosuutensa on riittävä sen maksamiseen. Maksamista harkittaessa on otettava huomioon henkilön omat kyvyt hankkia toimeentulonsa itse. Jos on perusteltua syytä epäillä, että osakkaan perintöosuus ei riitä ennakon maksamiseen, maksusta voidaan kieltäytyä.

Ennakolta maksettava avustus ei saa loukata rintaperillisen lakiosaoikeutta syyttä, eikä lesken oikeutta pitää jäämistö tai sen osa jakamattomana hallinnassaan. Ennakon maksaminen tulee harkita tapauksittain, ja ottaa muiden kuolinpesän osakkaiden oikeudet asianmukaisesti huomioon. Lakimieheltä voi tarvittaessa kysyä lisää tietoa perintöasioihin liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]