Minilex - Lakipuhelin

Kahden kuolinpesän välinen ositus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos perittävä oli eläessään naimisissa ja puolisoilla oli avio-oikeuden alaista omaisuutta, on ennen perinnönjakoa toimitettava omaisuuden ositus. Kuolinpesän jakaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, eikä perinnönjaon tai osituksen toimittamiselle ole säädetty laissa määräaikaa. Ositus tulee toimittaa, jos leski tai kuolleen puolison perillinen sitä vaatii, mutta jos jakovaatimusta ei esitetä, voi ositus yhä olla toimittamatta ja kuolinpesä jakamatta, kun toinenkin, eli leskeksi jäänyt puoliso kuolee. Puolisoiden kuolemantapaukset voivat myös sattua lähellä toisiaan, jolloin ositusta ei ole ehditty toimittaa aikomuksista huolimatta, tai sen toimittaminen on vielä kesken. Kaikissa edellä mainituissa tapauksissa tulee ositus toimittaa kahden kuolinpesän välillä.

Ositus ensiksi kuolleen puolison ja myöhemmin kuolleen puolison kuolinpesien välillä toimitetaan samalla tavoin kuin ositus lesken ja ensiksi kuolleen puolison perillisten välillä. Ositus voidaan hoitaa joko kuolinpesien osakkaiden sopimusosituksena tai pesänjakajan johdolla toimitusosituksena. Vasta osituksen jälkeen selviää se, mitä kumpaankin kuolinpesään kuuluu ja osituksessa saadut omaisuuserät voidaan jakaa perillisille. Kuolinpesät ovatkin toisistaan erilliset, vaikka niillä olisi samat osakkaat. Osituksessa enemmän omistaneen puolison perilliset ovat normaaliin tapaan velvollisia luovuttamaan omaisuutta tasinkona vähemmän omistaneen puolison perillisille. Lesken oikeus kieltäytyä tasingon maksusta ei siirry hänen perillisilleen, joten tasinko on aina vaatimuksesta maksettava kahden kuolinpesän välisessä osituksessa.

Ositus tulee siis toimittaa puolisoiden välillä, vaikka kumpikin heistä olisi jo kuollut, sillä vasta osituksen jälkeen tiedetään, mitä omaisuutta kuolinpesiin eli perinnönjakojen piiriin kuuluu. Lesken jälkeen toimitettavassa osituksessa tulee kuitenkin huomioida se, että ositettava varallisuus määräytyy ositusperusteen syntyhetken eli ensiksi kuolleen puolison kuolinhetken mukaan. Omaisuus, jonka leski on saanut tai ansainnut tämän jälkeen, ei ole avio-oikeuden alaista omaisuutta, eikä sitä tule osittaa myöskään lesken kuoleman jälkeen. Jos sinulla on kysyttävää jäämistöositukseen liittyen, lakipuhelimessamme neuvotaan sinua mielellään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]