Minilex - Lakipuhelin

Pesänjakajan määrääminen kuolinpesään

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pesänjakajan määräämistä voi hakea käräjäoikeudelta, jonka piirissä vainajalla oli kuollessaan kotipaikka tai vakituinen asuinpaikka. Pesänjakajan määräämistä voi vaatia kuka tahansa kuolinpesän osakkaista, ja tuomioistuin määrää sopivan pesänjakajan, vaikka hakijana olisi vain yksi osakas. Myös henkilö, jolle osakas on luovuttanut pesäosuutensa, voi hakea pesänjakajan määräämistä. Hakemusta ei tarvitse myöskään perustella, mutta mukaan on liitettävä jäljennös vainajan perukirjasta. Pesänjakajan tulee toimittaa jako myös tilanteessa, jossa jonkun osakkaan pesäosuus on ulosmitattu, paitsi jos ulosottomies antaa velkojan suostumuksella luvan jaon toimittamiseen osakkaiden sopimuksen mukaan. Jos pesän laajuus, laatu tai muu erityinen syy sitä edellyttävät, voidaan pesään myös määrätä useampia pesänjakajia.

Pesänjakajaksi määrätään useimmiten osakkaiden tai hakijan esittämä henkilö, erityisesti jos osakkaat ovat yksimielisiä asiasta. Ennen pesänjakajan määräämistä onkin oikeuden varattava osakkaille mahdollisuus esittää mielipiteensä asiasta. Jos ehdokkaita on useita, tulee tuomioistuimen ratkaista asia ja valita pesänjakajaksi sopivimmaksi katsomansa henkilö. Pesänjakajaksi ehdotetun tulee kuitenkin suostua tehtävään, sillä ketään ei voida pakottaa pesänjakajaksi. Useimmiten pesänjakajana toimii lakimies tai muu henkilö, jolla on tarvittava asiantuntemus ja taidot pesän jakamiseen. Mikäli kuolinpesä on ollut pesänselvittäjän tai testamentin toimeenpanijan hallinnossa, voi tämä hoitaa myös pesänjakajan tehtävät ilman tuomioistuimen erillistä määräystä, jos osakkaat näin pyytävät, eikä hän ole pesän osakas.

Kun tuomioistuin on määrännyt pesänjakajan tehtäväänsä, on hänen huolehdittava perinnönjaon toimittamisesta. Pesänjakaja määrää perinnönjakotilaisuuden ajan ja paikan sekä kutsuu osakkaat tilaisuuteen. Ensisijaisesti pesänjakaja pyrkii saamaan aikaiseksi sopimuksen osakkaiden kesken, jos kaikki osakkaat ovat perinnönjaossa paikalla. Jos sopimukseen ei päästä, päättää pesänjakaja jaosta. Pesänjakajan toimittamaa jakoa on myös mahdollista moittia, mikäli siihen ei ole tyytyväinen. Pesänjakajan hakeminen voi joissain tilanteessa olla osakkaiden ainoa tapa saada kuolinpesä jaettua ja mahdolliset riitansa ratkaistua. Pesänjakajan määräämisen myötä osakkaat kuitenkin menettävät viimekätisen päätösvaltansa kuolinpesän jakotavasta, minkä vuoksi osakkaiden itsensä toimittama jako on tavoiteltava lähtökohta. Esimerkiksi lakimiehen apua onkin mahdollista käyttää jaosta sopimiseen, vaikka varsinaista pesänjakajaa ei kuolinpesään määrättäisikään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]