Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesään ryhtyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesä on perinnönjättäjän kuoleman jälkeen muodostuva taloudellinen kokonaisuus, joka kattaa perinnönjättäjän varat ja velat. Velkojen maksun jälkeen jäljellä oleva omaisuus menee perintönä perinnönsaajille, jos he ottavat perinnön vastaan. Perinnön vastaanottamisesta käytetään myös nimitystä perintöön ryhtyminen. Perintöön ryhtyminen osoittaa perillisen tahtoa ottaa perintö vastaan. Perintöön voidaan ryhtyä useilla tavoilla, esimerkiksi ilmoituksella tai toimimalla perinnön suhteen tietyin tavoin. Perintöön ryhtymistä ei voida peruuttaa verottajaa tai velkojia sitovassa mielessä. Jos perillinen ei halua ottaa perintöä vastaan vaan haluaa luopua siitä, hänen tulee siis olla ryhtymättä perintöön. Perinnön vastaanottamista tai perintöön ryhtymistä koskevat säännökset soveltuvat pääpiirteissään myös testamentin saajaan.

Perunkirjoitus on toimitettava määräajassa perinnönjättäjän kuoleman jälkeen. Osallistuminen perunkirjoitustilaisuuteen ei välttämättä ole perintöön ryhtymistä, mutta kuolinpesän omaisuuden ottaminen hoitoon ja etenkin kuolinpesää koskevien määräämistoimien suorittaminen on yleensä perintöön ryhtymistä. Perinnöstä ei voi esimerkiksi luopua kenenkään tietyn henkilön hyväksi, vaan luopumisen jälkeen perintö menee lain mukaan määrätylle taholle. Jos perillinen luovuttaa perinnön tietylle taholle, katsotaan perillisen ryhtyneen perintöön ja tällöin hänelle määrätään perintövero ja luovutuksensaajalle vielä mahdollisesti lahjavero.

Perinnöstä luopuvan perillisen on siten yleensä oltava varsin passiivinen perinnön suhteen eikä hänen lähtökohtaisesti tule osallistua kuolinpesään liittyviin toimiin. Eräissä tilanteissa on kuitenkin mahdollista, että perillinen voi suorittaa kuolinpesän hoidon kannalta välttämättömiä toimenpiteitä ilman, että hänen katsotaan ottaneen perintöä vastaan.

Perinnöstä luopumisella voidaan tavoitella esimerkiksi veroetuja tai suojaa velkojia vastaan. Jos perillinen haluaa luopua perinnöstä, se on syytä tehdä perinnönjättäjän eläessä tai mahdollisimman pian tämän kuoleman jälkeen. Luopuminen on lain mukaan tehtävä kirjallisesti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]