Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän osakkaiden verovastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoituksessa laaditaan osakasluettelo ja omaisuusluettelo. Kumpaakin voidaan täydentää myöhemmin, mutta lähtökohtana on, että kaikki kuolinpesän osakkaat ja omaisuus olisivat tiedossa jo perunkirjoituksessa. Väärien tietojen antaminen perunkirjoituksen yhteydessä kuolinpesän omaisuudesta voi johtaa veropetokseen syyllistymiseen. Kaikki kuolinpesän osakkaat voivat joutua vastuuseen, jos he tietävät, ettei perunkirjoituksessa anneta oikeita tietoja. Väärien tietojen antaminen ja salaaminen johtavat myös veronkorotukseen. Veronkorotus voidaan määrätä enintään kaksinkertaisena.

Perukirja, jonka perusteella määrätään perintövero, toimitetaan verottajalle. Jos perukirjan laatiminen laiminlyödään tai se on laadittu niin huonosti, ettei sen perusteella voida määrätä perintöveroa, toimittaa verottaja perintöverotuksen arvioverotuksena.

Perillinen on velvollinen maksamaan perintöveron, kun se on määrätty. Jokainen perillinen maksaa perintöveron henkilökohtaisesti omalla varallisuudellaan. Perintövero voidaan joutua maksamaan, vaikka perinnönjakoa ei olisi vielä toimitettu. Kuolinpesän osakas voi hakea veron maksamiseen myös lykkäystä.

Kuolinpesän osakas on itse vastuussa perintöverostaan ja perunkirjoituksessa voi vääristä tiedoista tietoinen osakas syyllistyä veropetokseen, josta seuraa hänelle perintöveron korotus.

Osakkaiden vastuu verosta voidaan siis jakaa kolmeen eri kohtaan. Osakkaiden vastuu toimistaan, jonka seurauksena heille voi koitua veroseurauksia. Toisena on osakkaiden vastuu kuolinpesän verojen maksamisesta ja kolmanneksi, osakkaat ovat vastuussa oman perintöveronsa maksamisesta. Verot tulisi maksaa ja niiden tiedot tulisi perustua oikeisiin tietoihin. Jos kumpikin ehdoista täyttyy, on epätodennäköistä, että osakkaalle voisi koitua veroseurauksia. Verovastuu on asetettu juuri sen takia, että osakkaat maksaisivat verot ja antaisivat niihin liittyen oikeat tiedot.

Haluatko tietää lisää? Onko sinulla kysyttävää? Ota yhteyttä, niin me autamme sinua.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]