Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän osakkaan ulosotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän osakkaan osuus kuolinpesästä on ulosottokelpoinen. Myös yleistestamentinsaajan tai erityistestamentin saajan osuus perinnöstä voi olla ulosoton kohteena.

Kuolinpesän osakas voi luopua perinnöstä ennen tai jälkeen perittävän kuoleman. Näin voidaan välttää perinnön ulosotto, sillä ulosottomies ei voi vaatia luopumisen peruuttamista. Tämän voi tehdä osakas vain omin toimin. Osakas voi myös hyväksyä testamentin, jolla hänelle ei jätetä perintöä. Ulosottomies ei voi tällaisessa tapauksessa saada asiaa muuttumaan, eikä hänellä ole oikeutta moittia testamenttia.

Luopuminen on tehtävä ennen kuin ulosottomies on tehnyt ulosottopäätöksen. Kun ulosottopäätös on tehty, ei perinnöstä voida enää sitovasti luopua. Ratkaisevaa on ulosoton päätöksentekohetki ja luopuminen.

Kun ulosottopäätös on tehty ja velallisen eli osakkaan osuus kuolinpesästä on ulosmitattu, asetetaan kuolinpesälle maksukielto. Kielto aiheuttaa sen, ettei kuolinpesä saa luovuttaa velalliselle osakkaalle tulevaa omaisuutta pois pesästä.

Ulosottomiehen lupaa on myös pyydettävä tiettyihin luovutustoimiin. On kuitenkin säädetty eräistä toimista, joihin kuolinpesä ei tarvitse ulosottomiehen lupaa:

  • perunkirjoituksen kulujen kattamiseen tai kirjoituksen järjestämiseen,
  • julkisen haasteen ottaminen,
  • pesänjakajan tai -selvittäjän palkkion maksaminen,
  • omaisuuden myyntiluvan hakeminen,
  • omaisuuden realisointi, jos se on tarpeen kuolinpesän velkojen maksamiseksi.

On myös joukko muita toimia, joihin ei tarvita ulosottomiehen lupaa. Yhteistä kaikille sallituille toimille on se, että ne tähtäävät pesän selvittämiseen ja pesän jakokuntoon saattamiseen. Pääsääntönä onkin, että muihin kuin pesänselvittämiseksi tarpeellisiin toimiin tarvitaan ulosottomiehen lupa. Kielteiseen lupaan voidaan hakea muutosta.

Ulosottomiehelle kuuluu myös eräitä oikeuksia, hän esimerkiksi saa hakea pesänselvittäjää ja pesänjakajaa. On kuitenkin huomattava, ettei ulosottomies ole pesän osakas. Tämä tarkoittaa myös, ettei ulosottomies käytä puhevaltaa kuolinpesässä vaan hänellä on tiettyjä säädettyjä oikeuksia saada pesä selvitetyksi ja jaetuksi. Ulosmittaus ei lakkauta velallisen osakasasemaa, vaan hän pysyy kuolinpesän osakkaana. Osakas ei kuitenkaan saa toimia ulosmittausvelkojien vahingoksi.

Jos haluat tietää lisää tai sinulle heräsi kysymyksiä, ota yhteyttä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]