Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän jakaminen ja ulosotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulosottomies voi ulosmitata kuolinpesän osakkaan osuuden kuolinpesästä, jos osakkaan velkoja ei ole muulla tavalla saatu katetuksi. Kuolinpesän osakkaita ovat perilliset, yleistestamentinsaaja sekä leski osituksen toimittamiseen saakka. Ulosmittaus on mahdollista tehdä myös erityistestamentinsaajalta, vaikkei hän olekaan kuolinpesän osakas. Erityistestamentinsaajan osuus katetaan, jo ennen varsinaista perinnönjakoa.

Perinnönjaon yhteydessä velallisen kuolinpesän osakkaan osuudesta otetaan se suoritus, mitä velalliselle on perinnönjaossa tullut. Ulosmittaus tulee voimaan kuolinpesänosakasta sitovasti heti, kun ulosmittauspäätös on ulosottomiehen toimesta tehty. Kun edellä mainittu päätös on tehty, ei velallisella ole enää oikeutta määrätä perintöosuudestaan. On syytä kuitenkin muistaa, ettei ulosottomiehestä tule kuolinpesän osakasta. Velallisen ainoa mahdollisuus välttää perintöosuuden ulosmittaus on luopua perintöosuudestaan toisen hyväksi. Tässäkin tilanteessa perintöosuus voidaan saada takaisin ulosmittauskelpoisen varallisuuden piiriin, jos velkoja nostaa takaisinsaantikanteen.

Testamentintekijä on voinut ilmoittaa tekemässään testamentissa, ettei omaisuutta saa luovuttaa eteenpäin. Tällä ehdolla ei kuitenkaan voida estää ulosmittauksen toteuttamista. Jos perillinen on saanut käyttöönsä vain hallintaoikeuden tiettyyn omaisuuteen, ei tätä omaisuutta voida ulosmitata. Hallintaoikeuden perusteella tulevaan tuottoon voidaan kuitenkin kohdistaa ulosmittaustoimia.

Käytännössä ulosmittaus tapahtuu siten, että ulosottomies ilmoittaa kuolinpesälle maksukiellosta, jolloin kuolinpesän hallinto ei saa luovuttaa velalliselle perinnönjaossa tulevaa omaisuutta. Omaisuus on luovutettava suoraan ulosottomiehelle. Kun velallisen osuus on ulosmitattu, voi osakkaat yhdessä tai pesänjakajan välityksellä suorittaa perinnönjaon.

Lisätietoja asiasta saat asiantuntevilta lakimiehiltämme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]