Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ositussopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän osittamisesta on kyse, kun kuolinpesän eli vainajan omaisuuden ja tämän lesken välillä suoritetaan aviovarallisuuden jako. Kuolinpesän ositussopimuksella voidaan tarkoittaa kahta eri asiaa. Ensiksikin puolisoiden tekemää sopimusta heidän omaisuutensa osittamisesta tai kuolinpesän ja lesken välillä tapahtuvaa sopimusosittamista, jotka eroavat toisistaan.

Ensiksi aviopuolisoiden tekemä sopimus omaisuuden osittamista avioeron varalle, jota ei tule sekoittaa avioehtoon. Avioliittolaissa ei säädetä ositussopimuksesta vaan kyseessä on avioliittolainsäädännön ulkopuolinen sopimus, jota koskevat samat yleiset säädökset kuin muitakin sopimuksia. Ositussopimus ei ole pätevä jäämistöosituksessa eli kuolinpesän ja lesken välisessä osituksessa. Tällöin sitovaa ositussopimusta ei voida kirjoittaa kuoleman varalta. Kuolinpesää koskeva omaisuuden osittaminen tapahtuu eloonjääneen puolison ja kuolinpesä välillä.

Ositus on suoritettava ennen perinnönjakoa. Ositus voidaan suorittaa sopimusjakona, jolloin osapuolet sopivat kuolinpesän ja eloonjääneen puolison välisestä osituksesta. Tästä on laadittava osituskirja. Jos ositussopimus syntyy ilman pesänjakajaa, on sopimuksella eli osituskirjalla oltava kaksi esteetöntä todistajaa. Osituskirja on myös määrämuotoinen, jolloin sen on täytettävä laista ilmenevät vaatimukset. Selkeintä onkin käyttää pesänjakajaa osituksessa, koska pesänjakaja voi suorittaa kaikki osituksen loppuun saattamiseksi vaadittavat toimet. Kun pesänjakaja on määrätty suorittamaan ositus, on tällöin kyse toimitusosituksesta.

Lainsäädäntö tuntee myös mahdollisuuksia sovitella ositusta. Tässä ja muissa osittamista ja osittamissopimusta, kuten osituskirjaakin koskevissa kysymyksissä on hyvä kääntyä lakimiehen puoleen, jonka avulla voidaan kartoittaa juuri sinun tarvitsemasi oikeudellinen apu ja pystymme tapauskohtaisesti määrittelemään kannaltasi sopivimmat vaihtoehdot.

 

Yhteenveto

  • Aviopuolisoiden avioeron varalle tekemä ositussopimus ei ole pätevä jäämistöosituksessa eli kuolinpesän ja lesken välisessä osituksessa.
  • Kuoleman varalta ei voi kirjoittaa sitovaa ositussopimusta
  • Kuolinpesän omaisuuden osittaminen tapahtuu kuolinpesän ja eloonjääneen puolison välillä

Summary in English

  • The agreement of division of assets made by the spouses in case of divorce is not valid in the inheritance partition, which is between the estate and the widow.
  • You cannot write a binding deed of division of property in case of death
  • The division of property takes place between the estate and the surviving spouse.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Voiko ositussopimuksen tehdä ilman pesänjakajaa?

Kyllä voi, mutta tässä tilanteessa sopimuksella eli osituskirjalla on oltava kaksi esteetöntä todistajaa. Pesänjakajaa kannattaa kuitenkin hyödyntää, sillä hän voi suorittaa kaikki osituksen loppuun saattamiseksi vaadittavat toimet.

 

Aiheesta muualla

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Ositus on suoritettava ennen perinnönjakoa.
  • Jos ositussopimus tehdään ilman pesänjakajaa, on sopimuksella oltava kaksi esteetöntä todistajaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]