Minilex - Lakipuhelin

Voiko kuolinpesän jakaa osittain?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjaon tarkoituksena on jakaa kuolinpesän varallisuus perillisten kesken. Kuolinpesän osakkaat voivat vapaasti sopia pesän jakamisesta joko kokonaan tai osittain. Perinnönjako on mahdollista toimittaa vaiheittain siten, että tietty omaisuus erotetaan pesästä jaettavaksi ja muu omaisuus jää toistaiseksi jakamatta. Tällainen osittainen perinnönjako vaatii kaikkien pesän osakkaiden suostumuksen.

Osittainen perinnönjako voidaan suorittaa myös siten, että yhden osakkaan perintöosuus erotetaan jäämistöstä ja muilta osin pesä jätetään jakamatta. Tällä tavalla voidaan menetellä esimerkiksi silloin, kun perilliset haluavat pitää pesän jakamattomana, mutta yksi osakkaista on ulosotossa. Tällöin se osuus, johon ulosmittaus kohdistuu, erotetaan ja muut osakkaat jatkavat jakamattomassa pesässä.

On muistettava, että osittaiseenkaan jakoon ei tule ryhtyä ennen kuin perunkirjoitus on tehty ja vainajan velat maksettu tai vaihtoehtoisesti varat niiden maksamiseen siirretty sivuun. Myös erityisjälkisäädös on täytettävä jakamattomasta pesästä. Osittaista perinnönjakoa voidaan moittia samalla tavalla kuin varsinaista jakoa, elleivät osakkaat ole nimenomaisesti sitoutuneet olemaan sitä moittimatta.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa