Minilex - Lakipuhelin

Voiko kuolinpesän jakaa osittain?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Perinnönjaon tarkoituksena on jakaa kuolinpesän varallisuus perillisten kesken. Kuolinpesän osakkaat voivat kuitenkin vapaasti sopia pesän jakamisesta joko kokonaan tai osittain. Perinnönjako on mahdollista toimittaa perillisten kesken vaiheittain siten, että tietty omaisuus erotetaan pesästä jaettavaksi, muun omaisuuden jäädessä toistaiseksi jakamatta. Osittainen perinnönjako vaatii kaikkien pesän osakkaiden suostumuksen. Osittaisessa jaossa joku pesänosakkaista voi esimerkiksi lunastaa kuolinpesään kuuluvan kiinteistön pesän ulkopuolisilla varoilla.

Osittainen perinnönjako on mahdollista suorittaa myös siten, että yhden osakkaan perintöosuus erotetaan jäämistöstä ja muilta osin pesä jätetään jakamatta. Tällä tavalla voidaan menetellä esimerkiksi silloin, kun perilliset haluavat pitää pesän jakamattomana, mutta yksi osakkaista on ulosotossa. Osuus johon ulosmittaus kohdistuu, erotetaan ja muut jatkavat jakamattomassa pesässä.

On muistettava, että osittaiseenkaan jakoon ei tule ryhtyä ennen kuin perunkirjoitus on tehty ja vainajan velat maksettu tai vaihtoehtoisesti varat niiden maksamiseen on siirretty sivuun. Myös erityisjälkisäädön on täytettävä jakamattomasta pesästä. Osittaista perinnönjakoa voidaan moittia samalla tavalla kuin varsinaista jakoakin elleivät osakkaat ole nimenomaisesti sitoutuneet olemaan sitä moittimatta.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa