Minilex - Lakipuhelin

Voiko kuolinpesä toimia työnantajana?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesä voi toimia työnantajana periaatteessa kahdenlaisissa tilanteissa. Ensinnäkin, jos vainaja on eläessään ollut työnantaja, siirtyy työnantaja-asema hänen kuoltuaan kuolinpesälle. Toinen tilanne on se, että kuolinpesä palkkaa työntekijän tai työntekijöitä.

Mikäli kuolinpesä toimii työnantajan asemassa, on sen huolehdittava työnantajalle kuuluvista velvoitteista. Näin ollen pesän osakkaiden tai pesänselvittäjän on huolehdittava mm. sosiaaliturvamaksuista, eläke- ja tapaturmavakuutuksista sekä ennakonpidätyksestä.  

Kuolinpesälle on annettu pieni helpotus työnantajalle normaalisti kuuluvista velvoitteista. Jos kuolinpesä palkkaa työntekijän esim. lapsen hoitajaksi tai korjaamaan kuolinpesään kuuluvaa omaisuutta, sen ei tarvitse toimittaa palkasta ennakonpidätystä eikä maksaa sosiaaliturvamaksua, mikäli samalle työntekijälle maksetaan enintään 1 500 euroa kalenterivuodessa. Kuolinpesä ei kuitenkaan tässä tilanteessa vapaudu muista työnantajalle kuuluvista velvoitteista. Helpotus koskee lisäksi ainoastaan tilanteita, joissa kuolinpesä palkkaa henkilön muuhun kuin elinkeinon- tai  tulonhankkimistoimintaan. 

On myös hyvä pitää mielessä, että työnantajan kuolema aktualisoi erityisen irtisanomisajan. Kun työnantaja kuolee, on kuolinpesällä oikeus irtisanoa tämän palveluksessa olevien työntekijöiden työsopimukset noudattaen 14 päivän irtisanomisaikaa. Sama irtisanomisoikeus on myös työntekijöillä. Irtisanomiset on toteutettava kolmen kuukauden kuluessa työnantajana kuolemasta. Jos näin ei tehdä, ne jatkuvat entisin ehdoin.

Lakimieheltä saat lisätietoa työantajalle kuuluvista velvoitteista sekä oikeudesta käyttää kuolinpesän irtisanomisoikeutta.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa