Minilex - Lakipuhelin

Pesänselvittäjä ja valitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pesänselvittäjä on luonnollisesti vastuussa toimistaan, ja osakkailla onkin mahdollisuus tehdä valitus pesänselvittäjän hallintoa vastaan. Osakkaat voivat lopputilityksen jälkeen nostaa moitekanteen pesänselvittäjän hallintoa vastaan samalla tavoin kuin he voivat moittia perinnönjakoa. Kuolinpesän osakkaita ovat perillinen, yleistestamentin saaja, puolisonsa perivä leski sekä tietyissä tilanteissa myös eronnut puoliso. Pesänselvityksen moitekanne on nostettava nimenomaan pesänselvittäjää kohtaan. Moitekanteen avulla osakkaat voivat lähinnä vaatia pesänselvittäjältä korvausta tämän suorittamien toimien johdosta. Jo tehdyt oikeustoimet jäävät siten pysyviksi.

Pesänselvittäjää vastaan ajettavan hallinnonmoitekanteen kanneaika kuluu umpeen kolmessa vuodessa lopputilin tekemisestä. Kanneajan vanhentuminen on kuitenkin mahdollista katkaista. Saadakseen vanhentumisen katkeamaan osakkaan on tehtävä pesänselvittäjälle todisteellinen ilmoitus. Ilmoituksesta on käytävä ilmi, että osakas haluaa säilyttää oikeutensa nostaa pesänselvityksen moitekanne sen vuoksi, että pesänselvityksestä on aiheutunut määrältään ja perusteeltaan yksilöity vahinko. Tällaisesta todisteellisesta ilmoituksesta alkaa sitten uusi kolmen vuoden vanhentumisaika.

Hallinnonmoitekanteen lisäksi pesänselvittäjää vastaan voidaan nostaa vahingonkorvauskanne vahingosta, jonka hän on aiheuttanut tahallaan tai huolimattomuudestaan pesälle tai jollekin, jonka oikeus on pesänselvityksestä riippuvainen. Vahingonkorvauskannetta on hallinnonmoitekanteen tavoin mahdollista ajaa vasta lopputilityksen jälkeen.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa