Minilex - Lakipuhelin

Pesänselvittäjä ja valitus


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Pesänselvittäjä on luonnollisesti vastuussa toimistaan, ja osakkailla onkin mahdollisuus tehdä valitus pesänselvittäjän hallintoa vastaan. Kuolinpesän osakkaita ovat perillinen, yleistestamentin saaja, puolisonsa perivä leski sekä tietyissä tilanteissa myös eronnut puoliso. Osakkaat voivat lopputilityksen jälkeen nostaa moitekanteen pesänselvittäjän hallintoa vastaan samalla tavoin kuin he voivat moittia perinnönjakoa. Pesänselvityksen moitekanne on nostettava nimenomaan pesänselvittäjää kohtaan. Moitekanteen avulla osakkaat voivat joka tapauksessa lähinnä vain vaatia pesänselvittäjältä korvausta tämän suorittamien toimien johdosta. Jo tehdyt oikeustoimet jäävät siten pysyviksi.

Pesänselvittäjää vastaan ajettavan hallinnonmoitekanteen kanneaika kuluu umpeen kolmessa vuodessa lopputilin tekemisestä. Kanneajan vanhentuminen on kuitenkin mahdollista katkaista. Jotta vanhentuminen katkeaa, on osakkaan tehtävä pesänselvittäjälle todisteellinen ilmoitus. Ilmoituksesta on käytävä ilmi, että osakas haluaa säilyttää oikeutensa nostaa pesänselvityksen moitekanne sen vuoksi, että pesänselvityksestä on aiheutunut määrältään ja perusteeltaan yksilöity vahinko. Tällaisesta todisteellisesta ilmoituksesta alkaa sitten uusi kolmen vuoden vanhentumisaika.

Hallinnonmoitekanteen lisäksi pesänselvittäjää vastaan voidaan nostaa vahingonkorvauskanne vahingosta, jonka hän on aiheuttanut tahallaan tai huolimattomuudestaan pesälle tai jollekin, jonka oikeus on pesänselvityksestä riippuvainen. Vahingonkorvauskannetta on hallinnonmoitekanteen tavoin mahdollista ajaa vasta lopputilityksen jälkeen.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa