Minilex - Lakipuhelin

Milloin leskellä on oikeus asuntoon?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Leskellä on oikeus pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn tai muun jäämistöön kuuluvan elonjääneen puolison kodiksi sopivan asunnon, vaikka asunto olisi ollut yksin kuolleen puolison omistuksessa. Jos eloon jääneen puolison omaan varallisuuteen kuuluu hänelle kodiksi sopiva asunto, ei leskellä ole oikeutta pitää jäämistöön kuuluvaa asuntoa hallinnassaan. Asunnon lisäksi leskellä on oikeus pitää hallinnassaan yhteisessä kodissa olevan tavanmukaisen asuntoirtaimiston, johon kuuluu esimerkiksi huonekalut ja astiat. Vaikka leskellä ei olisi avio-oikeutta ensiksi kuolleen puolison omaisuuteen, on hänellä asunnon hallintaoikeus. Avopuolisoilla ei ole edellä mainittua oikeutta pitää jäämistöön kuuluvaa asuntoa ja asuntoirtaimistoa jakamattomana hallinnassaan.

Lesken oikeus hallita asuntoa ja asuin irtaimistoa jakamattomana menee rintaperillisten ja yleistestamentin saajan perinnönjakovaatimuksen edelle. Tämä tarkoittaa siis sitä, että vaikka perintö jaettaisiin, ei se vaikuta lesken asumisoikeuteen. Jos kuolinpesä on velkainen, voidaan lesken hallintaoikeuteen sisältyvä asunto joutua käyttämään velkojen maksuun. Velkojien oikeudet nimittäin syrjäyttävät lesken oikeuden asuntoon.

Leskellä on elinikäinen hallintaoikeus asuntoon ja se lakkaakin vasta lesken kuollessa. Lesken oikeus pitää asuntoa jakamattomana hallussaan ei lakkaa, vaikka hän leskeksi jäätyään solmisikin uuden avioliiton. Perilliset eivät voi myydä vapaasti asuntoa, joka on lesken hallintaoikeuden alainen. Asunnon myyminen ei myöskään lakkauta lesken oikeutta pitää asuntoa jakamattomana hallinnassaan.

Lesken oikeus pitää asuntoa jakamattomana hallussaan ei ole omistusoikeus vaan hallintaoikeus. Tämä tarkoittaa siis sitä, että leskellä on oikeus asua huoneistossa ja käyttää asuntoirtaimistoa, mutta hän ei voi myydä, muuten luovuttaa eteenpäin tai hävittää kyseistä omaisuutta taikka pantata sitä omasta velastaan. Mikäli haluat tietää tarkemmin lesken oikeudesta asuntoon, kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa