Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus kuolinpesän varoihin


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Leskellä eli eloonjääneellä puolisolla on oikeus pitää kuolinpesää jakamattomana hallussaan. Lesken oikeus on turvattu perintökaaressa ja sama oikeus on vaikka puolisot olisivat tehneet toisensa pois sulkevat avioehdot. Lesken oikeus kuolinpesän varoihin tarkoittaa hallintaoikeutta. Leski ei voi myydä tai pantata omaisuutta velan vakuudeksi ilman kuolinpesän muiden osakkaiden suostumusta. Leskellä on kuitenkin oikeus omaisuuden tuottoon ja oikeus käyttää omaisuutta. 

Lesken hallintaoikeus supistuu asuntoon mikäli joku osakkaista vaatii kuolinpesän jakoa. Lesken oikeus asuntoon koskee sellaista asuntoa jota leski ja vainaja käyttivät yhteisenä kotinaan. Mikäli leskellä on omistuksessaan vastaava asunto, ei tällä välttämättä ole oikeutta vainajalta jääneeseen asuntoon. Leski tarvitsee kuolinpesän osakkaiden luvan asunnon myymiseen tai vuokrasopimuksen päättämiseen. Oikeutta asuntoon ei ole, mikäli puolisoilla oli vireillä avioero. 

Lesken oikeus kuolinpesän varoihin on aiheuttanut useita oikeusriitoja korkeinta oikeutta myöten. Lesken oikeus kuolinpesään ja perillisten intressit voivat olla hyvin erilaisia toisistaan, joten on suositeltavaa ottaa yhteyttä lakimieheen perintöriitojen välttämiseksi. 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa