Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus kuolinpesän varoihin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Leskellä on oikeus pitää kuolleen puolisonsa jäämistöä jakamattomana hallussaan. Tämä oikeus on turvattu perintökaaressa ja se kuuluu leskelle, vaikka puolisot olisivat tehneet avio-oikeuden täysin poissulkevan avioehdon. Lesken oikeus on nimenomaan hallintaoikeus; leski ei voi myydä tai pantata omaisuutta velan vakuudeksi ilman kuolinpesän muiden osakkaiden suostumusta. Leskellä on kuitenkin oikeus käyttää omaisuutta ja saada hyväkseen sen tuotto.

Lesken hallintaoikeus supistuu koskemaan vain asuntoa ja tavanomaista asuntoirtaimistoa, mikäli joku osakkaista vaatii kuolinpesän jakamista. Tätä kutsutaan lesken vähimmäissuojaksi. Tällöin lesken oikeus koskee asuntoa, jota leski ja vainaja käyttivät yhteisenä kotinaan. Mikäli leski itse omistaa asumiseen kelpaavan asunnon, ei hänellä pääsääntöisesti ole oikeutta hallita vainajalta jäänyttä asuntoa. Leski tarvitsee kuolinpesän osakkaiden luvan asunnon myymiseen tai vuokrasopimuksen päättämiseen. Jos puolisoilla oli vireillä avioero, ei leskellä ole oikeutta edes vähimmäissuojaan.

Lesken oikeus kuolleen puolisonsa jäämistöön on aiheuttanut useita oikeusriitoja, joita on puitu aina korkeimmassa oikeudessa asti. Lesken ja perillisten intressit voivat erota toisistaan paljonkin, ja pahimpien riitojen välttämiseksi onkin suositeltavaa ottaa yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa