Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus kuolinpesään

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vainajan eloonjäänyt puoliso eli leski on kuolinpesän osakas ositukseen asti, paitsi, jos puolisoilla oli avio-oikeuden kokonaan poissulkeva avioehtosopimus. Lisäksi leski on kuolinpesän osakas, mikäli vainajalta ei jäänyt rintaperillisiä tai leski on yleistestamentin saaja. Mikäli leskellä ei ole avio-oikeutta puolisonsa omaisuuteen, eikä hän muutenkaan ole kuolinpesän osakas, ei hänellä ole oikeutta kuolinpesään. Näin on esimerkiksi tilanteessa, jossa puolisoilla on avio-oikeuden täysin poissulkeva avioehtosopimus sekä yhteisiä lapsia.

Leskellä on kuitenkin edellä mainitusta huolimatta oikeus pitää kuolinpesää jakamattomana hallinnassaan. Leski saa hallintaoikeutensa nojalla myös omaisuudesta mahdollisesti kertyvän tuoton, kuten esimerkiksi vuokratulot tai korkotulot. Mikäli joku rintaperillisistä tai yleistestamentinsaaja vaatii kuolinpesän jakoa, kutistuu lesken hallintaoikeus käsittämään vain puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn asunnon tai muun leskelle sopivaan asunnon asuntoirtaimistoineen. Lesken oikeus asuntoon ei kuitenkaan saa vaarantaa velkojien oikeutta. Lesken käyttämä asunto voidaankin ulosmitata velkojen maksun turvaamiseksi, mikäli kuolinpesä on ylivelkainen.

Lesken ei tarvitse osituksessa luovuttaa tasinkoa kuolleen puolisonsa perillisille. Leski saa pitää oman omaisuutensa ja käyttää sitä parhaaksi katsomallaan tavalla. Tätä kutsutaan lesken tasinkoprivilegiksi. Lesken oikeus kuolinpesään sekä lesken oikeus pitää kuolinpesää jakamattomana hallinnassaan voivat aiheuttaa monenlaisia oikeudellisia pulmia. Suosittelen soittamaan lakipuhelimeen oikean tiedon varmistamiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa