Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus kuolinpesään


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Eloonjäänyt puoliso eli leski on kuolinpesän osakkaana ositukseen asti. Lisäksi leski on kuolinpesän osakas mikäli vainajalta ei jäänyt rintaperillisiä tai leski on yleistestamentin saaja. Mikäli leskellä ei ole avio-oikeutta puolisonsa omaisuuteen, eikä hän muutenkaan ole kuolinpesän osakas, ei hänellä ole oikeutta kuolinpesään. Esimerkiksi tilanteessa, jossa puolisoilla on toisensa pois sulkeva avioehtosopimus sekä yhteisiä lapsia.

Leskellä on oikeus pitää kuolinpesää jakamattomana hallussaan. Hänen ei siis tarvitse luopua vainajan omaisuudesta. Mikäli joku rintaperillisistä tai yleistestamentin saaja vaatii kuolinpesän jakoa, kutistuu lesken suoja yhteisenä kotina käytettyyn asuntoon tai muuhun leskelle sopivaan asuntoon tietyin poikkeuksin. Leski saa myös hallintaoikeuden perusteella vainajan omaisuudesta mahdollisesti kertyvän voiton. Kuten esimerkiksi vuokratuloja tai korkotuloja. Lesken oikeus asuntoon ei kuitenkaan vaaranna velkojan oikeutta. Mikäli kuolinpesä on ylivelkainen, voidaan lesken käyttämä asunto ulosmitata velkojen maksun turvaamiseksi.

Lesken ei tarvitse luovuttaa tasinkoa ensiksi kuolleen puolison perillisille. Leski saa pitää oman omaisuutensa ja käyttää sitä parhaaksi näkemällään tavalla. Tätä kutsutaan lesken tasinkoprivilegiksi. Lesken oikeus kuolinpesään ja hänen oikeutensa pitää kuolinpesää jakamattomana hallussaan voi aiheuttaa monenlaisia oikeudellisia haasteita. Suosittelen soittamaan lakipuhelimeen oikean tiedon varmistamiseksi.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa