Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän lakkaaminen

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesä koostuu vainajan jälkeensä jättämästä omaisuudesta eli tämän varoista ja veloista. Kuolinpesän osakkaita ovat perilliset, yleistestamentin saaja sekä leski ositukseen asti. Kuolinpesä lakkaa olemasta, kun perinnönjako on toimitettu ja omaisuus jaettu perillisten kesken. Kuolinpesän osakkaat voivat myös sopia, että pesä jätetään jakamatta. Tällöin kuolinpesä ei koskaan lakkaa olemasta.

Kuolinpesä lakkaa siis olemasta, kun kaikki sen varat on jaettu. On tärkeää muistaa, että osittainen jako ei lakkauta kuolinpesää. Esimerkiksi vainajalta jääneen kesämökin luovuttaminen yhdelle perillisistä ei vielä lakkauta kuolinpesää. Kuolinpesän lakkaaminen edellyttää aina myös, että verohallinnolle toimitetaan kopio perinnönjakosopimuksesta. Verohallinto verottaa perinnönsaajia kyseisen asiakirjan mukaan.

Myös ennen varsinaista perinnönjakoa on tietysti suoritettava monenlaisia tehtäviä. Kuolinpesä tulee selvittää, vainajalta jääneet velat maksaa, suorittaa ositus ja lopulta sopia kuolinpesän jakamisesta.

Kuolinpesän hallinnointiin liittyy monenlaisia haasteita. Ongelmatilanteissa on hyvä varmistaa lainmukainen lopputulos soittamalla lakimiehelle. 


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »