Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän lakkaaminen


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Kuolinpesä rakentuu vainajan jälkeen jättämästä omaisuudesta, varoista ja veloista. Kuolinpesän osakkaita ovat perilliset, yleistestamentin saaja, sekä leski ositukseen asti. Kuolinpesä lakkaa olemasta, kun ositus on toimitettu ja omaisuus jaettu perillisten kesken. 

Kuolinpesä lakkaa olemasta, kun kaikki varat pesästä on jaettu. On tärkeää muistaa että osittainen kuolinpesän jako ei lakkauta kuolinpesää. Esimerkiksi vainajalta jääneen kesämökin luovuttaminen yhdelle perillisistä ei lakkauta kuolinpesää. Kuolinpesän lakkaaminen edellyttää verohallinnolle toimitettavaa kopiota perinnönjakosopimuksesta. Tällä tavalla verohallinto tietää verottaa perillisiä. 

Jotta kuolinpesä lakkaa olemasta on suoritettava monenlaisia tehtäviä. Kuolinpesä tulee selvittää, maksaa vainajalta jääneet velat, suorittaa ositus ja lopulta sopia kuolinpesän jakamisesta. Kuolinpesän osakkaat voivat myös tehdä sopimuksen siitä, että pesä jätetään jakamatta. Esimerkiksi jos osakkaat eivät näe hyötyä omaisuuden jakamisessa. Tällöin kuolinpesä ei lakkaa olemasta. Kuolinpesän hallinnointiin liittyy monenlaisia haasteita, joten on hyvä varmistaa oikea lopputulos soittamalla lakimiehelle. 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa