Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän jako valtakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perittävän kuoltua syntyy kuolinpesä, joka muodostuu hänen omistamastaan varallisuudesta ja hänen veloistaan. Perinnönjakoon ryhtyminen edellyttää sitä, että kuolinpesä selvitetään asianmukaisella tavalla, jonka jälkeen jokaisella kuolinpesän osakkaalla on oikeus vaatia perinnönjakoa. Kuolinpesän selvittämisestä on vastuu sen osakkailla, jotka muodostavat kuolinpesän yhteishallinnon. Yhteishallinto on voimassa aina perinnönjakoon saakka, ja jokaisella osakkaalla on oikeus osallistua siihen. Osakkaat voivat kuitenkin niin halutessaan valtuuttaa toisen henkilön toimimaan heidän puolestaan. Valtuutus voidaan tehdä joko suullisesti tai kirjallisesti valtakirjalla.

Valtakirja on kirjallinen sopimus valtuuttajan ja valtuutetun välillä, jossa täsmennetään muun muassa näiden henkilöllisyys, ne toimet, joita valtuutettu voi valtuuttajan nimissä tehdä, sekä valtuutuksen kesto. Epäselvyyksien välttämiseksi valtuutus onkin hyvä tehdä kirjallisesti. Valtakirjassa voidaan tehdä joko yksittäistä toimea varten, tai se voidaan tehdä yleisvaltakirjana, jolloin valtuutetulla on käytännössä kelpoisuus ryhtyä mihin tahansa toimiin, joita kuolinpesän selvittäminen ja hallinto vaativat. Valtakirja voi olla voimassa joko toistaiseksi tai määräajan, esimerkiksi tietyn tehtävän suorittamiseen saakka.

Kuolinpesän jako tapahtuu perinnönjaossa, jonka voivat toimittaa joko kuolinpesän osakkaat haluamallaan tavalla sopimusjakona, tai se voidaan antaa tuomioistuimen määräämän pesänjakajan hoidettavaksi toimitusjakona. Jos perinnönjako tapahtuu sopimusjakona, jokaisella osakkaalla on oikeus osallistua siihen ja he voivat sopia sen sisällöstä vapaasti. Mikään ei estä heitä myöskään valtuuttamasta yhtä tai useampaa osakasta vastaamaan perinnönjaon toimittamisesta. Valtuuttaminen voi olla osapuolten kannalta hyödyllistä esimerkiksi silloin, jos osakkaat asuvat kovin kaukana toisistaan. Pesänjakaja puolestaan ei tarvitse erillistä valtakirjaa toimiakseen, vaan hänellä on asemansa perusteella oikeus päätöksentekoon perinnönjaossa.

Valtakirjan laatimisessa tulee huomioida sen muotoilu tarkkaan, jotta valtuutetulle syntyy varmasti kelpoisuus toimia niissä rajoissa, joissa hänen halutaan toimivan. Suullinen sopimus kuolinpesän jakamiseksi on myös mahdollinen, mutta riitatilanteissa kirjallinen sopimus tarjoaa enemmän suojaa. Lakimieheltämme voi halutessaan kysyä lisää tietoja perintöasioista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]