Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän hakeminen konkurssiin


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Kuolinpesä on vainajan varojen ja velkojen muodostama kokonaisuus. Kuolinpesän varat eivät aina riitä velkojen maksuun. Tällöin ajankohtaiseksi tulee kuolinpesän hakeminen konkurssiin. Kuolinpesän konkurssin edellytyksenä on, että se on tarkoituksenmukaista pesän laajuuden, omaisuuden rahaksimuuton tai muun erityisen syyn vuoksi. 

Hakemuksen kuolinpesän konkurssista voi tehdä kuolinpesän osakas, pesänselvittäjä, sekä kuolinpesän velkoja. Kuolinpesän konkurssia haetaan käräjäoikeudesta, jonka alueella vainajalla oli kotipaikka tai jossa hän vakituisesti asui. Käräjäoikeuden päätöksen jälkeen kuolinpesä muuttuu konkurssipesäksi ja sitä hallinnoidaan konkurssisääntöjen mukaan. 

Pääsäännön mukaan kuolinpesän osakas ei vastaa vainajan velasta. Kuolinpesän osakkaalle voi kuitenkin langeta vastuu henkilökohtaisesti vainajan velasta, jos hän vaarantaa velkojan oikeutta antamalla vääräksi tietämänsä ilmoituksen tai jättämällä tahallaan ilmoittamatta jonkun tietämänsä asian. Esimerkiksi salailulla, valehtelulla tai unohtamalla jonkun velkojaa koskevan asian. Kuolinpesän konkurssi on monimutkainen prosessi jonka vuoksi kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen. 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa