Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän hakeminen konkurssiin

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesä on vainajan varojen ja velkojen muodostama kokonaisuus. Kuolinpesän varat eivät aina riitä sen velkojen maksuun. Tällöin ajankohtaiseksi tulee kuolinpesän hakeminen konkurssiin. Kuolinpesän konkurssin edellytyksenä on, että se on tarkoituksenmukaista pesän laajuuden, omaisuuden rahaksimuuton tai muun erityisen syyn vuoksi. 

Hakemuksen kuolinpesän asettamisesta konkurssiin voi tehdä pesän osakas, pesänselvittäjä taikka kuolinpesän velkoja. Kuolinpesän konkurssia haetaan käräjäoikeudelta, jonka alueella vainajalla oli kotipaikka tai jonka alueella hän vakituisesti asui. Käräjäoikeuden hyväksyvän päätöksen myötä kuolinpesä muuttuu konkurssipesäksi ja sitä hallinnoidaan konkurssisääntöjen mukaan. 

Pääsääntöisesti kuolinpesän osakas ei vastaa henkilökohtaisesti vainajan velasta. Osakkaalle voi kuitenkin langeta tällainen vastuu, jos hän vaarantaa velkojan oikeuden antamalla vääräksi tietämänsä ilmoituksen tai jättämällä tahallaan ilmoittamatta jonkun tietämänsä asian. Kuolinpesän konkurssi on monimutkainen prosessi. Siihen liittyvissä ongelmissa kannattaakin aina kääntyä lakimiehen puoleen. 


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »