Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ja vuokrasopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuinhuoneiston vuokraamista säätelee laki asuinhuoneiston vuokraamisesta. Tämän lain mukaan jos huoneiston vuokralainen kuolee, vuokrasuhde pysyy voimassa entisin ehdoin ja vuokralaisen kuolinpesä on pääsääntöisesti vastuussa vuokraehtojen täyttämisestä. Vainajan oikeudet esimerkiksi vuokrattuun asuntoon siirtyvät hänen kuolinpesälleen kuoleman jälkeen. Niin kauan kuin kuolinpesää ei ole jaettu, on se osapuolena perillisen tekemissä sopimuksissa, ja voi näin myös toimia vuokranantajana. Vuokranantajan kuolema ei siis itsessään vaikuta vuokrasuhteen päättymiseen. Vuokrasopimusten sisältöä ja muotoa koskevat niihin liittyvät taas omat määräyksensä. Siksi kuolinpesän on tehtävä esimerkiksi asuinhuoneiston vuokrasopimus kirjallisesti. Kuitenkin riippumatta siitä, mitä vuokrasuhteen kestosta tai irtisanomisajan alkamisesta on sovittu, kuolinpesä voi kuitenkin aina sanoa sopimuksen irti niin kuin toistaiseksi voimassa olevasta vuokrasopimuksesta säädetään. Jos vuokralainen oli vuokrannut huoneiston yhdessä toisen kanssa, irtisanomisoikeus kuuluu kuolinpesälle ja eloon jääneelle vuokralaiselle yhteisesti. Kummallakin on myös oikeus irtisanoa sopimus omalta osaltaan.

Jos on kyseessä tapaus jossa henkilö oli vuokrannut asunnon yhdessä kuolleen vuokralaisen kanssa, sillä, joka oli vuokrannut huoneiston yhdessä kuolleen vuokralaisen kanssa, on oikeus kuolinpesän asemasta jatkaa vuokrasuhdetta, jollei vuokranantajalla ole perusteltua syytä vastustaa sitä. Sama oikeus vuokrasuhteen jatkamiseen on vuokralaiselta jääneellä asuinhuoneistossa asuvalla puolisolla, perheeseen kuuluvalla lapsella ja vuokralaisen tai hänen puolisonsa vanhemmalla. Vuokrasuhteen jatkamista haluavan on kolmen kuukauden kuluessa vuokralaisen kuolemasta kirjallisesti ilmoitettava vuokranantajalle, että vuokrasuhdetta halutaan jatkaa. Kun ilmoitus on tehty, kuolinpesän vastuu vuokraehtojen täyttämisestä päättyy ja vastuu siirtyy jatkamisilmoituksen tehneelle.

Jos vuokranantaja haluaa vastustaa vuokrasuhteen jatkamista, tulee hänen kuukauden kuluessa jatkamisilmoituksen saatuaan saattaa vastustamisensa peruste tuomioistuimen tutkittavaksi. Vuokrasuhde jatkuu oikeudenkäynnin aikana entisin ehdoin. Jos vuokranantajan kanne hyväksytään, tuomioistuimen on päätöksessään mainittava, milloin vuokrasuhde päättyy, ja velvoitettava vastaaja muuttamaan vuokrasuhteen päätyttyä. Jos et ole varma kuinka toimia kuolinpesän vuokrahuoneiston kanssa, suosittelemme ottamaan yhteyttä lakipuhelimeemme jossa juristimme auttavat teitä asiantuntevasti.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]