Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ja osakkeiden myynti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän osakkaat hallitsevat jäämistöä perittävän kuoleman jälkeen lähtökohtaisesti yhdessä, jolloin heidän on tehtävä kaikki kuolinpesää koskevat päätökset yhteisesti ja yksimielisesti. Kuolinpesän osakkaita ovat perilliset, yleistestamentin saajat ja leski osituksen toimittamiseen saakka. Leski on osakas myös osituksen jälkeen, jos hän on perillinen tai yleistestamentinsaaja. Kuolinpesän osakkaat voivat yhteishallintonsa aikana, ennen perinnönjaon loppuun saattamista, tehdä oikeustoimia kuten myydä pesään kuuluvaa omaisuutta yhteisellä päätöksellä. Muun muassa erilaisten osakkeiden myynti on siis mahdollista. Itse osakkeiden kauppa tapahtuu tavalliseen tapaan myös kuolinpesän ollessa myyjänä, mutta suostumus kauppaan on saatava kaikilta osakkailta ja osakkaat voivat myös joutua esittämään erilaisia kuolinpesän asiakirjoja, kuten perukirjan, osoituksena oikeudestaan. Kuolinpesä myös maksaa osakkeiden myynnistä veroa normaalisti.

Kuolinpesän osakkaat voivat siis myydä osakkeita, jos kaikki osakkaat siihen suostuvat. Tällöin vaihtoehtona on joko kaikkien osakkaiden osallistuminen kaupantekoon tai yhden henkilön valtuuttaminen hoitamaan kauppa poissaolevien osakkaiden puolesta. Osakkeiden myynnistä voi syntyä kuolinpesälle luovutusvoittoa, jota verotetaan pääomatulona. Jakamaton kuolinpesä on pääsääntöisesti erillinen verovelvollinen, joten verot osakkeiden myynnistä määrätään kuolinpesän maksettavaksi. Luovutusvoittoveroa laskettaessa osakkeiden hankintahinnaksi katsotaan osakkeiden perintöverotuksessa käytetty verotusarvo eli käytännössä perukirjaan merkitty arvo, jos se on hyväksytty verotuksessa. Hankintameno-olettamaan vaikuttava omistusaika taas lasketaan perittävän kuolinhetkestä. Jos osakkeet on kuitenkin hankittu pesään vasta perittävän kuoleman jälkeen, katsotaan hankintameno ja omistusaika todellisesta ostohinnasta ja -ajasta.

Osakkeiden myynti on kuolinpesän osakkaille täysin mahdollista, joskin käytännön toimet, joita vaaditaan kaupan hoitamiseen, voivat olla huomattavasti moninaisempia ja hankalampia kuin muissa tapauksissa. Kuolinpesän osakkeita myytäessä tulee lisäksi ottaa huomioon esimerkiksi erityistestamentinsaajien ja lesken oikeudet. Esimerkiksi lesken asumisoikeus voi tehdä asunto-osakkeen myynnin jopa mahdottomaksi. Kuolinpesän osakkeet voidaan myös jakaa perinnönjaossa, jolloin osakkeet saanut osakas voi myydä ne itse. Jos sinulla jäi kysyttävää kuolinpesän osakkeiden myyntiin liittyen, lisätietoja saat soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]