Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä hallintaoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesässä voi olla monenlaisia hallintaoikeuksia. Aina ensiksi täytyy huomioida lesken oikeus hallita jäämistöä kokonaisuudessaan, ellei rintaperillisten jakovaatimuksesta muuta johdu. Kyse on lesken enimmäissuojasta. Jostain syystä perilliset saattavat kuitenkin katsoa kuolinpesän jakamisen tarpeelliseksi, ja vaativat jakoa. Tällöin lesken enimmäissuoja kutistuu lesken vähimmäissuojaksi. Vaikka jakoa vaadittaisiinkin, leski saa edelleen pitää hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käyttämän asunnon tavanomaisine asuinirtaimistoineen, ellei lesken omaisuuteen kuulu asumistarkoitukseen sopivaa asuntoa. Leskelle on siis aina turvattu vähintään mahdollisuus asuntoon.

Perinnönjättäjä on myös saattanut jättää hallintaoikeuden koko omaisuuteensa tai osaan siitä jollekin henkilölle testamentin välityksellä. Tällaista testamenttia kutsutaan yleisesti hallintatestamentiksi. Jos perinnönjättäjällä ei ole rintaperillisiä, voi hän määrätä koko omaisuudestaan haluamallaan tavalla. Testamentilla voidaan siis hajauttaa omistus ja hallinta kahdelle eri taholle. Omistusoikeuden ja hallintaoikeuden hajauttaminen voi olla myös perintöverotuksen kannalta hyvä järjestely, sillä käyttöoikeuden haltija ei ole perintöverovelvollinen. Kun hallinta on testamentattu jollekin henkilölle, omistusoikeuden haltijan on siedettävä hallintaa ja käyttöoikeutta niin kauan kuin sitä kestää.

 Testamentti ei voi kuitenkaan loukata rintaperilliselle lain mukaan kuuluvaa lakiosaa. Lakiosa täytyy saada kaikista sitä rasittavista oikeuksista vapaana. Näin ollen testamentintekijän täytyy ottaa huomioon tietyt rintaperillisen oikeuksia koskevat säännökset. Rintaperillisten täytyy myös muistaa, että lakiosan saaminen vaatii aktiivisia toimia, mikäli omaisuudesta on tehty testamentti toisen hyväksi.

Kun henkilöllä on hallintaoikeus omaisuuteen, saa hän pitää omaisuutta hallussaan ja käyttää sitä sen luonteenomaisella tavalla kenenkään muun tätä estämättä. Hallintaoikeuden haltija saa nauttia omaisuuden tuoton, mutta hän ei saa myydä, tai muutoin luopua siitä ilman omistajan suostumusta. Omaisuuden luovuttaminen voi olla sallittua ainoastaan erityistapauksissa. Hallintaoikeuden haltija voi siis vain rajallisesti määrätä omaisuudesta oikeustoimin. Hallintaoikeuden ydin muodostuu säilyttämis- ja sijoitusperiaatteesta sekä omaisuuden sekoittamiskiellosta ja nettoperiaatteesta. Hallintaoikeuden tarkoituksena on, että sen haltija voi hallita omaisuutta omaksi hyödyksi, mutta omistajan lukuun.

Omaisuuden omistajan oikeudet ovat melko rajoitetut, niin kauan kuin hallintaoikeus kestää. Omistajalla on vain oikeus odottaa, että hän saa omaisuuden itselleen hallintaoikeuden loputtua. Omistaja ei voi luovuttaa hallintaoikeuden alaista omaisuutta ilman hallintaoikeuden haltijan lupaa. Mikäli omistaja kuitenkin tekee tällaisen luovutuksen, oikeustoimi on hallintaoikeuden haltijaan nähden tehoton. Hallintaoikeuden omistaja voi tällöin tarvittaessa nostaa kanteen ja vaatia, että oikeustoimen tehottomuus vahvistetaan.

Perintöasiat muuttuvat nopeasti monimutkaisiksi, ja ongelmien välttämiseksi onkin hyvä turvautua ammattilaisen apuun. Lakiasioissa apua tarjoavat Minilexin lakimiehet, jotka tavoitat myös lakipuhelimen kautta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Perittävä voi hajauttaa omistusoikeuden ja hallintaoikeuden testamentilla
  • Hallintaoikeuden haltija ei ole perintöverovelvollinen

Varoitukset

  • Omistaja ei voi luovuttaa omaisuutta ilman sen hallintaoikeuden haltijan suostumusta
  • Hallintaoikeudella ei voida loukata rintaperillisen lakiosaa

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]